Dømt til psykiatrisk behandling

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Mannen som drepte Terje Mjåland på trikken i Oslo i fjor, er dømt til tvungen psykiatrisk behandling.

- Det er ingen tvil om at tiltalte er gjerningsmannen, het det i dommen som ble opplest for den tiltalte i Oslo tingrett klokken 15 torsdag.

Dermed må den 41 år gamle somalieren bak trikkedrapet belage seg på tvungen behandling i lang tid fremover, ifølge dommen.

- Vi mener overføring til tvungen psykisk helsevern er bedre enn ordinær tvangsinnleggelse. For da får påtalemyndigheten en mer aktiv rolle i gjennomføringen, og får bestemme hvor lenge behandlingen skal vare, sa aktor Terje Nybøe til TV 2 Nettavisen i forrige uke.

Dommen støtter dermed kravet fra påtalemyndigheten.

Må betale 702.908 kroner
41-åringen ble dømt til å betale til sammen 187.908 kroner i erstatning og 515.000 kroner i oppreisning til Terje Mjålands foreldre og de andre fornærmede i saken.

Mjålands foreldre fikk tildelt 70.000 kroner hver. Dette var imidlertid mindre enn kravet om 120.000 kroner.

Somalierens forsvarer, advokat Heidi Bache Wiig, er ikke overrasket over dommen.

- Vi hadde forventet en slik dom, sett på bakgrunn av de tragiske følgene handlingen hadde, sier Bache Wiig til TV 2 Nettavisen etter domsavsigelsen.

Hun fikk det derimot ikke helt som hun ville. Bache-Wiig ba i sin prosedyre om at 41-åringen måtte slippe overføring til tvungen psykisk helsevern, og i stedet bli behandlet ved vanlig tvangsinnleggelse.

- Jeg mener det ville vært riktig å fortsette med den behandlingen han har i dag, sier Bache-Wiig.

Kan vare ut livet
I sin avslutningsprosedyre la aktor ned påstand om dom på tvungen psykisk helsevern for den trikkedrapstiltalte 41-åringen. Aktor Terje Nybøe var derfor godt fornøyd med dommen.

- Jeg synes det er en god og en grundig dom, sier aktor Terje Nybøe til TV 2 Nettavisen

Siden de rettssakyndige har kommet fram til at 41-åringen var psykotisk da han forvandlet den fredlige trikkeatmosfæren til et høydramatisk og dødelig knivinferno, kunne han ikke dømmes til fengselsstraff.

Alternativet til å bli tvangsinnlagt etter loven om psykisk helsevern, er ordinær tvangsinnleggelse.

Med en slik dom vil ikke helsevesenet kunne skrive pasienten ut uten at enten statsadvokaten er enig i dette, eller at saken har vært til ny behandling i retten.

- En slik dom kan bli stående livet ut, men det kommer an på hvordan det går med tiltalte, og om han vurderes som en fare for samfunnet, sier Nybøe.

«I will kill you»
I Oslo tingrett fortalte Odd Jarle Rinde hvordan han opplevde overfallet på trikk 17 ved Bislett 3. august i fjor, der Terje Mjåland (23) ble knivdrept og fem andre ble skadd.

- Jeg så at han stakk de to første i skulderpartiet. Siden husker jeg lite før jeg sto ansikt til ansikt med ham. «Gi nå faen» sa jeg til ham. «I will kill you», sa mannen til meg.

- Det var noen forferdelige minutter og sekunder. Jeg trodde jeg skulle dø, sa Rinde i retten.

- Han ønsker hjelp
Under rettssaken fortalte den drapstiltalte selv om hvordan han ble sykere og sykere i tiden før drapet, og om stemmene som han hørte og som plaget ham. Selv husker han ikke noe av den skjebnesvangre tirsdagen, og har derfor ikke sagt seg skyldig i drap og drapsforsøk.

Mannen sa likevel at han begynner å innse at det var han som sto bak gjerningen.

Etter domsavsigelsen ba 41-åringen om tid til å vurdere om han skal anke dommen.

- Han ønsker hjelp og er innstilt å få det i lang tid fremover, sier advokat Bache-Wiig til TV 2 Nettavisen.