FORELSKA: De fleste av guttene forelsker seg i jenter, men noen forelsker seg i andre gutter.
FORELSKA: De fleste av guttene forelsker seg i jenter, men noen forelsker seg i andre gutter.

Hva er det å være homo, egentlig?

To gutter har ikke nødvendigvis analsex, og det å være homofil trenger ikke nødvendigvis å handle om sex. Noen ganger blir man bare forelska.

Trenger ikke være annerledes

I ungdomstiden er det vanlig å være usikker på sin egen seksualitet og veldig mange har en eller annen gang en form for seksuell kontakt med en av det samme kjønn. Det betyr ikke nødvendigvis at vedkommende er homofil.

Dette gjelder selvsagt både for gutter og jenter. Det er også vanlig å lure på om man er forelsket (for eksempel i bestevenninnen sin), men som oftest vil dette være en fase. Hvis det ikke er en fase og man finner ut at man forelsker seg i det samme kjønn, da er man homofil.

Man blir bare forelska

De fleste er enige om at vi ikke kan styre hvem vi blir forelsket i. Allikevel er det vanlig at homofile møter reaksjoner som at ”det er ekkelt” eller ”unaturlig” når de står frem. Mange får slengt skjellsord etter seg, og noen blir utestengt fra vennegjengen.

Dette er helt uten grunn - kompisen som nettopp har stått frem som homofil har jo ikke skiftet personlighet. Han har bare sagt at han på ett eller annet tidspunkt vil forelske seg i en annen gutt (eller jente hvis du er jente). Han kan fortsatt være kompisen din, helt uten at han blir forelska i deg eller at du trenger å oppføre deg noe annerledes.

Tenk om kompisen min er homo!

De fleste homofile vil velge å stå frem på ett eller annet tidspunkt, selv om det er noen som aldri står frem og heller velger å leve i et heterofilt parforhold.

Å stå frem i ungdomstiden kan være en lettelse for noen, men mange homofile møter også negative reaksjoner både fra venner og familie. Derfor er det spesielt viktig at du er en god bestevenn/-venninne hvis noen kommer til deg med en slik betroelse. Det krever mye mot å fortelle noe slikt, og man skal føle seg veldig beæret over at noen velger nettopp deg som en person å stole på.

Og husk: vennen din er ikke nødvendigvis forelska i deg og det er helt trygt å dusje etter gymmen sammen med en homofil – du har faktisk ikke noe de ikke har sett før!

UT AV SKAPET: Føl deg beæret hvis kompisen eller venninna di
  forteller deg at han eller hun er homofil. Det krever mot.
UT AV SKAPET: Føl deg beæret hvis kompisen eller venninna di forteller deg at han eller hun er homofil. Det krever mot.

Trenger du å snakke med noen?

Hvordan er det å stå frem? De fleste forteller at de er lettet over at de endelig kan være seg selv. Men dessverre er det ennå slik at man må være forberedt på noen negative reaksjoner. Gi gjerne familie og venner litt tid – husk at det du har tenkt på lenge kan være et sjokk for dem.

Før man forteller det til noen kan det være lurt å snakke med andre som har vært i samme situasjon som deg. Du kan ringe til Homofiles Ungdomstelefon, 810 00 277. Der jobber det unge homofile som har erfaring med hvordan det er å lure på sin egen seksualitet og det å stå frem. Du kan selvsagt være helt anonym.

Vil du vite mer om homofili?

Besøk www.llh.no (Landsforeningen for Lesbiske og Homofile) eller www.suss.no (Senter for ungdomshelse, samliv og seksualitet).