Olje i fritt fall

Oljeprisen har ikke ligget lavere på ett år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oljeprisen går inn i ukens siste dag med utsikter til å oppleve det største ukentlige fallet siden slutten av 2004.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag morgen har oljeprisen stupt til under 80 dollar per fat, mens prisen lå godt over 90 dollar for en drøy uke siden.

Bekymring for at den finansielle krisen som stormer i markedene vil dra den globale økonomien inn i en dyp resesjon slår hardt ut i råvaremarkedet. En økonomisk nedgangsperiode vil høyst sannsynlig ramme etterspørselen etter råvarer, og det usikkert hvor lenge en eventuell resesjon vil vare.

- Det ser ikke ut som om noen putter penger i råvarer lenger, bortsett fra gull. Du må selge ut hva du har, og det er katastrofen med denne kredittkrisen. Sunne eiendeler blir solgt til langt under verdi akkurat som usunne eiendeler, kommenterer Jonathan Kornafel hos Hudson Capital Energy til Bloomberg News.

Under handelen på råvarebørsen i New York falt råoljekontraktene til det laveste nivået på ett år, mens kobberprisen falt til nivåer ingen har sett siden mars 2006.

Det skjedde etter at den brede Dow Jones-indeksen raste under 9.000-grensen. Der har den ikke vært siden 2003. De to andre toneangivende indeksene falt også tilbake til de nivåene.

Gullprisen steg til det høyeste nivået på 11 uker. Dollaren blir også dyttet oppover. Dette er tegn på at investorene leter etter trygge havner å putte pengene i.

På råvarebørsen i London faller kontraktene på nordsjøolje med levering i november til 78,93 dollar per fat. En dollar koster 6,21 kroner.