Rentene går i været

- Tiden jobber mot bankene, sier økonom, som frykter nytt rentehopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er absolutt ingen forbedring i pengemarkedene, men heller en forverring nå faktisk.

NA24 - din næringslivsavis

Det sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

Verdens kreditturo har ført til at pengemarkedsrentene har steget kraftig, og gjort at norske banker har måttet heve rentene på sine utlån ut til kundene. Senest i dag har flere banker varslet renteoppgang på opptil 0,50 prosent, og Glitnir Bank har nå en utlånsrente på over åtte prosent.

Onsdag varslet sentralbanken i forbindelse med at de holdt styringsrenten uendret også at den har satt i verk særskilte tiltak for å dempe utslagene av den internasjonale uroen i det norske pengemarkedet. Så langt er det ikke tegn til bedring.

- Skjøt i været
- Tre måneders pengemarkedsrente skjøt fart til rekordhøye 7,31 ved lunsjtider torsdag til tross for at Norges Bank via sine operasjoner i går prøvde å få ned denne skvisen og holdt styringsrenten uendret, sier Chen til NA24.

Det er fortsatt USA og forholdene der som styrer agendaen.

- Dollarmarkedet legger føringer på det norske markedet og drar pengemarkedsrentene skyhøyt opp.

- Problemet er at det har oppstått frykt om redningspakken til myndighetene i USA er tilstrekkelig, og ikke minst om den blir implementert i tide. Dermed holder alle fortsatt på pengene og tør ikke å låne ut, før man faktisk ser effekten og forbedringene som skal komme som følge av redningsplanen som er på vei i USA, konstaterer han.

- Når vil vi se at bedrer seg?

- Sannsynligvis vil ikke forholdene bedre og stabilsere seg før man faktisk ser implementeringen av planen om å kjøpe opp råtne lån for 700 milliarder dollar. Men det kan ta noe tid, selv om planen skulle gå gjennom og bli godkjent i Kongressen nå snart, sier forvalteren.

- Alle klør seg i hodet
Chen mener nå at det er umulig å si hvordan dette vil utvikle seg i den nærmeste tiden.

- Ingen vet på kort sikt hvor dette skal ende eller når ting roer seg i pengemarkedene. Alle klør seg i hodet og håper at ting normaliseres snart.

Porteføljeforvalter Gunnar J. Torgersen i Holberg Fondene mener det bare er tidsspørsmål før det kommer flere runder med renteøkninger fra bankene.

- Vi har sett denne volatiliteten i pengemarkedsrenten før, men vi har ikke sett lignende spread, sier han til NA24.

Forvent rentehopp!
Bankene betaler nå store påslag på pengemarkedsrenten for sine innlån som en følge av at markedet ikke helt tror på at redningspakken i USA hjelper oss ut av finanskrisen. Storbanker må sannsynligvis betale over en prosent mer enn pengemarkedsrenten, og de små må betale ennå dyrere.

- Det vi ser nå er at enkeltbanker beveger seg oppover mot 10 prosent rente på sin funding, og selv om dette er marginalfunding jobber nå tiden mot bankene, sier Torgersen.

Han tror norske bankkunder nå må forvente økte renter - til tross for at Svein Gjedrem holdt styringsrenten i ro i går.

- Sannsynligheten har økt for en kraftig oppgang i rentene. Dess lenger tid som går, dess større del av fundingen må tas på disse nivåene vi ser nå.