Bård Vegar Solhjell (Foto: Morten F. Holm)
Bård Vegar Solhjell (Foto: Morten F. Holm)

Solhjell refser kommune

Lunner kommune får kjeft for å ville kutte i spesalundervisningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For ett år siden hadde Kamilla Myrås problemer med å stave sitt eget navn. Så fikk hun sammen med sju andre elever spesialundervisning i en såkalt praktisk gruppe på Lunner ungdomsskole i Hadeland. I dag leverer hun skolestiler på flere sider.

- Jeg er ikke sånn at jeg skryter av meg selv, men jeg synes jeg har blitt mye flinkere til å lese. Det hender at jeg står opp om natta og leser for lillebroren min og sånn. Det gjorde jeg ikke før, da klarte jeg ikke å lese, sier Kamilla Myrås til TV 2 Nyhetene.

Millionkutt

Ordføreren i Lunner må kutte over 14 millioner kroner i neste års budsjett. Kamillas spesialundervisning er noe det foreslås kuttet i. Det er ulovlig, mener kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

- Hvis man har krav på spesialundervisning, skal man ha det. Det er lovpålagt å gi det. Ingen unnskyldning - verken finanskrise eller dårlig kommuneøkonomi - kan hindre at ei jente som har krav på det, skal få den spesialundervisningen hun trenger, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV).

- Bryter ikke loven

Foreldrene til elevene i spesialklassen fortviler, men ordfører Anders Larmerud står fast på at kommunen holder seg innenfor loven.

- Hvor skal kommunen kutte, Bård Vegar Solhjell?

- Hver kommune i Norge har ansvar for et budsjett de må styre innenfor egne rammer. Enkelte oppgaver er lovpålagt. Det å gi spesialundervisning til de som har krav på det, er en slik oppgave. Det går foran andre oppgaver og kan ikke prioriteres vekk.

Inviterer Solhjell

Slik kommenterer ordfører Anders Larmerud at kunnskapsministeren griper inn i kommunens arbeid for å få budsjettet i balanse:

- Hvis kunnskapsministeren vil være med på vårt budsjettarbeid, så kan han gjerne få komme en tur til Lunner.