- Ikke gi dette til barna

Preparatet brukes av tusenvis av norske barn hvert år. Nå advarer eksperter mot bruken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sovemiddelet det er snakk om, heter alimemazin - brukt i preparatet Vallergan - og brukes av titusner av norske barn hvert år. I 2006 ble det solgt 550.000 døgndoser til 52.000 personer. Noen brukere var eldre mennesker, men den store brukergruppen av middelet er ett- og toåringer. Stoffet er først og fremst allergimedisin, men brukes også som sovemedisin for barn og gamle.

I tidsskrift for Den norske legeforening fraråder professor i farmakologi, Lars Slørdal ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, bruken av middelet hos barn.

Dødelig
Sammen med psykiater Jørgen Bramness ved Folkehelseinstituttet har han skrevet denne artikkelen om bruken av middelet.

- Vi ser en generell tendens til overmedisinering av små barn. Grinete unger som ikke vil sove tilhører ikke farmakologiens domene, sier Slørdal til tidsskriftet.

- Det er rapportert om barn som har dødd av bivirkninger etter å ha fått alimemazin i høye terapeutiske doser, sier han.

Liten virkning
I tillegg er det mye som tyder på at middelet fungerer dårlig som sovemedisin. Effekten er i beste fall liten og forbigående. I mange tilfeller kan sovemiddelet gi motsatt effekt når virkningen av sovemiddelet avtar.

- Det som finnes av dokumentasjon for alimemazin som sovemiddel for barn viser at virkningen ikke er god. I tillegg har det lang halveringstid, det kan gi søvnvansker når det seponeres, og medikamentet kan i verste fall gi alvorlige bivirkninger, sier han.