- Umulig å vinne over Taliban

En britisk militærsjef mener det er umulig å seire over Taliban i det krigsherjede Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannias øverste militærsjef i Afghanistan, brigadegeneral Mark Carleton-Smith, sier at krigen mot Taliban ikke kan bli vunnet, skriver Sunday Times.

Carleton-Smith mener målet i Afghanistan er først og fremst å sørge for at det afghanske forsvaret vil være i stand til å håndtere sitt eget land.

- Kommer ikke til å vinne
- Vi kommer ikke til å vinne denne krigen. Hensikten er å svekke opprøret slik at det ikke lenger fremstår som en strategisk trussel, og kan bli håndtert av det afghanske forsvaret, sier han til avisen.

Uttalelsen kommer i etterkant av en lekkasje fra en fransk diplomat som hevder at den britiske ambassadøren til Kabul fortalte ham at den nåværende strategien er dømt til å mislykkes.

Carleton-Smith er kommandør for 16. Air Assault Brigade i det urolige Sør-Afghanistan.

Han hevder de har fjernet brodden til Taliban for 2008, men understreker at styrkene i den urolige Helmand-provinsen har lidd store tap.

Må samarbeide med Taliban
Videre sier han at det er stadig flere stemmer som mener afghanske myndigheter må inngå en avtale med Taliban for å få en slutt på krigføringen.

- Vi ønsker å forandre kjernen i debatten og heller satse på forhandlinger fremfor at stridighetene blir løst ved hjelp av skytevåpen, sier han.

Carleton-Smith tror at opprøret vil svekkes hvis Taliban blir tilbudt en plass ved det politiske forhandlingsbordet, og at dette er en realitet som folk må begynne å ta innover seg.

Guvernøren i Helmand, Gulab Mangal, opplyste i forrige uke at Taliban kontrollerer mer enn halvparten av provinsen.

FNs sikkerhetsråd vedtok mandatet om å sende fredsbevarende styrker til landet i desember 2001 med hensikt å bekjempe Taliban- og al-Qaida-elementer.

Fakta

Taliban har vært aktiv siden september 1994. Involvert i konflikter som den afghanske borgerkrig (1992-2001), krigen i Afghanistan (2001–) og krigen i Waziristan (2004-2006). Opererer i Afghanistan og i et friområde i Pakistan. Påstår å ha en styrke på 12.000 mennesker.

ISAF (International Security Assistance Force) er en internasjonal fredsbevarende styrke i det krigsherjede landet Afghanistan. 41 nasjoner deltar i operasjonen, og Norge bistår med 580 soldater. Norge har ingen soldater i det urolige Sør-Afghanistan, men er hovedsakelig stasjonert i Nord-Afghanistan i byene Mazar-e Sharif og Meymaneh.