Forsøker å kvele finanskrisen

Russland står overfor store økonomiske utfordringer, men forsøker å skjule det for folket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland står overfor sin største økonomiske krise på et tiår og opplever enorme kursfall på børsen. Flere småbedrifter og noen mellomstore bedrifter i Russland er allerede rammet av finanskrisen. Årsaken til dette er fordi de sliter med å få kreditt.

Matvarekjeden Samokhval har 60 butikker i Moskva-området, men får ikke varer fra leverandørene på grunn av utestående gjeld, melder nyhetsbyrået AP. Flere butikker mangler essensielle varer som kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt.

- I 1998 hadde Russland et megakrakk som hadde konsekvenser for resten av verden. Russland var et av de første landene hvor det startet. Nå er de bedre stilt og har gode valutareserver, sier Indra Øverland, leder for NUPIs energiprogram.

- På den andre siden så har de både den globale finanskrisen og de har nettopp hatt denne konflikten i Sør-Ossetia. Dette har vært negativt for utenlandsinvesteringene. En del vestlige land begynte å trekke seg ut fra Russland og det betyr at verdiene faller. Den russiske eliten har nok ikke vært bevisste på hvor tilknyttet de er til verdensøkonomien, sier Øverland til Nettavisen.

SENK DIN BOLIGLÅNSRENTE MED MinRente PÅ NETTAVISEN.NO

Store konsekvenser
Russland har relativ liten utenlandsgjeld, enorme olje- og gassreserver og er dermed i utgangspunktet godt rustet til å takle krisen. Øverland mener imidlertid at synkende energipriser, utryggheten i det globale finansmarkedet og bekymringer om det politiske rammeverket i Russland kan få store konsekvenser for landet.

- Hvis alle blir redde for å investere i Russland, så faller verdien på russiske selskaper, og da er det mange som taper penger. Russland er også avhengig av en høy oljepris fordi statsutgiftene har økt under Putin, sier han.

- Igjen tror jeg at den russiske befolkningen rammes relativt mindre enn i resten av verden. Det er veldig få som sitter på pengene i Russland, sier han.

Nytt boliglånssystem rammes
Men Øverland påpeker at Russland også var i ferd med å utvikle et boliglånssystem som gjorde det mulig for vanlige russere å kjøpe egen bolig. Dette systemet var derimot helt i startfasen og vil dermed ikke ramme befolkningen i like stort omfang slik boligkrisen har rammet USA. Samtidig er det klart at utviklingen i av boligkreditt i Russland vil stoppe opp, og det vil være negativt for landets økonomiske utvikling.

Russland opplever i likhet med resten av verden store ras på børsen. Moskva-indeksene RTS og Micex endte med en nedgang på henholdsvis 9,3 prosent og 8,7 prosent torsdag.

- Børsfallet er en effekt av at råvaresyklusen er knekt, i tillegg var det en ekstra boble i Russland som skapte urealistiske forventninger. Det er mange aktører som har mye gjeld og de store oligarkene har hatt vanvittig mye lån. Dermed blir nedturen mye hardere, sier finansanalytiker Harald Magnus Andreassen ved First Securities til Nettavisen.

- Tror du Russland er bedre rustet til å håndtere finanskrisen enn andre europeiske land?

- Ja, foreløpig. Fordi energiprisene er fortsatt ganske høye, sier Andreassen.

Krisen blir sensurert
I forrige uke hadde RTS-indeksen i Moskva sitt største fall noensinne med en nedgang på 19 prosent.

Med fallet ble ikke engang nevnt på kveldsnyhetene i de tre statskontrollerte TV-kanalene i Russland.

I stedet viste TV-nyhetene et møte mellom president Dimtrji Medvedev og milliardæren Mikhail Fridman. De to diskuterte de fantastiske investeringsmulighetene som ble skapt av den globale finanskrisen.

Forbyr «kollaps» og «krise»
En redaktør i en lokalradio i Moskva, Vladimir Varfolomeyev, skrev i bloggen sin at Kreml nylig sendte ut et skriv hvor de forbyr bruken av ordene «kollaps» og «krise» på radio. Samtidig måtte «fall» erstattes med «nedgang».

I tillegg har det statskontrollerte nyhetsbyrået ITAR-TASS oppfordret sine journalister til ikke å produsere provoserende artikler som kan skape panikk.

Den skjeve mediedekningen av finanskrisen bekreftes av en meningsmåling som ble gjennomført i slutten av september. En fjerdedel av de spurte sa de ikke hadde hørt eller lest noe om den globale finanskrisen, mens 53 prosent sa de var fornøyde med landets økonomiske situasjon.

1500 mennesker i 102 byer deltok i undersøkelsen som ble utført av Public Opinion Foundation, ifølge nyhetsbyrået AP.