KUNST: Rita lager sjablongkunst. Denne i Møllergata i Oslo.  (Foto: Camilla F. Gjendem)
KUNST: Rita lager sjablongkunst. Denne i Møllergata i Oslo. (Foto: Camilla F. Gjendem)

Gatekunst til folket

Reklame eller sjablongkunst? Hva vil du helst se når du er på vei til skolen, jobben, banen eller butikken?

LIVE: Rita sprayet live foran publikum på Stenersenmuseet i
  forbindelse med Kulturnatta i fjor.
LIVE: Rita sprayet live foran publikum på Stenersenmuseet i forbindelse med Kulturnatta i fjor.
Rita Rohdin Nyhuus (30) er kulturpromotor ved ungdomshuset Volt i Lørenskog og har drevet med street art siden 2003. I 2005 leverte hun masteroppgave i estetiske fag med street art som tema.

- Street art er for meg personlig visuell kommunikasjon i det offentlige rom, forklarer Rita.

- Uttrykksformen består av mange variabler, som for eksempel klistremerker, plakater, graffiti, sjablonger og veggmalerier.

Et betent tema

SIRKUSKUNST: Denne har Rita laget i portrommet på Dattera til
  Hagen i Oslo.
SIRKUSKUNST: Denne har Rita laget i portrommet på Dattera til Hagen i Oslo.
Når man skal diskutere street art, er det også vanlig å trekke inn graffiti og tagging.

Selv om street art av noen blir betegnet som post-graffiti og uttrykkene blandes, mener Rita at problemet ligger i fordommene som er knyttet til begrepet.

Det mange betegner som forsøpling, er tagging, en kodet signatur som gjerne er innøvd og skrives raskt. I antitaggingskampanjer trekkes all street art inn i denne kategorien.

Akkurat som at kunstbegrepet er vidt og mange snakker om god og dårlig kunst, kan man si det samme om street art. Det finnes mange utøvere, og jeg vil si at det finnes både kunstnere og de som bedriver hærverk, sier Rita.

Gallerikunst og gatekunst

Selv om street art i utgangspunktet skal være nettopp det; gatekunst, er det også plukket opp av flere gallerier.

Fra mai til august i år hadde Tate Modern i London en street art-utstilling, og i fjor hadde Stenersenmuseet en fotoutstilling med bilder av street art. Rita sprayet live inne på sistnevnte galleri under Kulturnatta 2007 mens street art-utstillingen pågikk, men mener at dét ikke kunne kalles street art fordi kunsten da ble dratt inn i en annen kontekst. Skillene ble visket ut.

PYNT: Ved Blå i Oslo er det grafittikunst i alle regnbuens farger.
  (Foto: Camilla F. Gjendem)
PYNT: Ved Blå i Oslo er det grafittikunst i alle regnbuens farger. (Foto: Camilla F. Gjendem)

Hva vil du helst se?

En grå vegg? En vegg med forskjellige postere, tegnet av forskjellige kunstnere? Forskjellige klistremerker? Sjablongkunst? Eller vil du at den grå veggen skal være fylt av to store reklameplakater?

Rita mener at alle har forskjellige oppfatninger om hva som er stygt, pent eller meningsfylt, og at det bør være rom for flere uttrykksformer i byen hennes.

-I dag er det offentlige uterom preget av reklame og formelle informasjonsskilt. En viktig ting street art-utøvere problematiserer enten det er med hensikt eller ei, er hva som skal få komme til uttrykk i det offentlige rom. Er det ikke plass til et mangfold av interesser i en stor by?

STERKT BUDSKAP?: Stensilkunst. (Foto: Camilla F. Gjendem)
STERKT BUDSKAP?: Stensilkunst. (Foto: Camilla F. Gjendem)

Ble du nysgjerrig og vil vite mer om street art? Hvis du bor i Oslo, kan du få med deg gratis street art-workshop på Kampen Frivillighetssentral 18. og 19. oktober fra 12-18. Les mer her.