Volvo S70 1999 modell
Volvo S70 1999 modell

Volvo og Saab kan gå konkurs

Det er stor risiko for at bilselskapene Volvo og Saab snart går tom for penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Volvo Personvagan og Saab Automobile trues av konkurs, melder den svenske statskanalen SVT.

Eiet av Ford

Mye tyder på at de svenske bilselskapene Volvo og Saab sliter like mye som bilselskapene Ford og General Motors. Dette melder ratingbyrået Standart og Poor's som har ført selskapene opp på en risikoliste.

SVT har intervjuet kilder i Standard og Poor's som mener at Volvo og Saab meget mulig kan gå med i dragsuget om deres eiere Ford og General Motors går konkurs.

En konkurs i Ford vil ramme Volvo ekstra hardt fordi Ford har pantsatt mesteparten av aksjene de eier i Volvo. Dermed vil en eventuelt bank overta aksjene.

- Risikoen for at selskapene enkelt og greit går tom for penger har økt. Derfor vurderer vi om vi må senke kredittratingen ytterligere, sier Andreas Zsiga, kredittanalytiker i Standard & Poor's til SVTs program "Rapport".

En generell tendens

Finanskrisen og forbrukernes vanskeligheter med å få lån i tiden fremover gjør at en forventer en sterk nedgang i bilsalget i USA og Europa de neste årene.

- Det er som en husholdning. Man trenger penger for å drive. Kan man ikke finne penger verken på sparekonto eller gjennom å redusere andre kostnader må man låne penger. Finnes det ingen som vil låne ut penger til deg, ja, så tar pengene slutt en dag, sier Zsiga til SVT.

Ifølge analytikere kan over 160 store amerikanske selskaper gå dukken i løpet av de neste månedene på grunn av akutt pengemangel, og ingen banker som kan gi lån.

- Hvis de ikke får avlastning fra bankene i løpet av et par uker, vil de måtte si opp arbeidere og stanse produksjonen, Mark Zandi som er sjeføkonom i Moody's Economy.

I faresonen er blant andre bilprodusenten General Motors og flyselskapet United Airlines. Til sammen har de to over 350.000 ansatte.

Les også: 160 selskaper kan gå konkurs