Våknet opp som milliardær

Geir Åge Langeland (52) våknet opp til formue på åtte milliarder kroner. - Kona fikk latterkule, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Jeg får jammen meg gå til bankene og ta opp noen ekspansive lån mens jeg fremdeles har sjansen, ler Geir Åge Langeland (52), som onsdag morgen ble utropt til Norges nest rikeste mann.

NA24 - din næringslivsavis

Med en formue på elleville 8 490 063 000 kroner, eller i klartekst nærmere 8,5 milliarder kroner, viste skatteligningen for 2007 at 52-åringen fra Oslo bare manglet 1,5 milliarder for å være Norges aller rikeste.

Søk i skattelistene her

Bemerkelsesverdig var det - for ingen medier hadde noen gang skrevet om denne mannen, som måtte ha vært en investor av de sjeldne.

Stor forskjell
I 2006 tjente han ifølge ligningen 215 969 kroner, og sto da oppført med en formue på kroner null. Denne formuen økte altså til uante dimensjoner i 2007, og Langeland hadde endt opp med en umulig restskatt på 66 millioner kroner.

- Jeg er imidlertid ikke så redd for denne restskatten, smiler han overfor NA24, da han går bort mot skranken hos Skatt Øst på Tøyen for å få klarhet i hvordan denne feilen kunne oppstå.

- Å herregud!
Og reaksjonen hos ligningsvesenet var slik:

- Å herregud! Hva i huleste har skjedd her? Hei, kom å se på dette!

Kundekonsulenten på ligningskontoret har aldri sett maken. De er mer vant til å behandle klager vedrørende bagatellmessige tastefeil. At de skulle stå overfor det som angivelig er Norges nest rikeste mann, hadde de langt fra ventet.

Langeland innrømmer at hele situasjonen er nokså komisk, og at det føles spesielt å være Norges nest rikeste for en dag.

- Det føles litt som å vinne i Lotto. Det som er synd, er at det likevel ikke er noen gevinstkupong. Jeg får nok ikke disse pengene, humrer han.

PR-rådgiver
I «virkeligheten» er, ifølge ham selv, Langeland en ordinær rådgiver og en familiemann. Han arbeider som PR-rådgiver i telekomselskapet Cellpoint Connect, og hadde håpet å bruke den kommende tiden på å promotere selskapet.

- Men nå er det jeg som havner på alle forsider i stedet, sier han, og tilføyer:

- Det hele er ganske komisk, humrer Langeland.
- Det hele er ganske komisk, humrer Langeland.

- Når det er sagt, er det ganske ubegripelig at noe slikt kan skje. Det må være en svikt i systemet et eller annet sted, men det er veldig underlig.

- Hva ville du da gjort om du faktisk eide disse pengene?

- Det er helt umulig å tenke seg. Det er så enorme beløp at en ikke helt vet hva det betyr. Men jeg hadde helt klart investert mye i selskapet jeg jobber for, samt andre selskaper jeg er involvert i, sier Langeland til NA24.

- Får jeg restskatt?
Da han våknet i dag morges, var han fullstendig uvitende om hvordan denne dagen skulle bli, selv om han mottok skatteoppgjør per post tirsdag ettermiddag. Han åpnet nemlig ikke brevet før i dag morges, og stusset først ikke over de astronomiske tallene.

- Men plutselig gikk det opp for meg hva det egentlig sto. Jeg ble helt satt ut. Men jeg skjønte jo fort at det måtte være gjort en grov feil, sier han til NA24.

Han lurer på hvordan det er mulig at slike feil kan oppstå, og undrer seg over hva som ville skjedd dersom han ikke hadde sagt ifra til ligningsvesenet.

- Hadde jeg da fått et enormt krav om restskatt til våren?

Har du et næringslivstips - kontakt NA24