Den blå lagune lar seg ikke påvirke av finanskrisen på Island.  (Foto: Leon Neal/AFP)
Den blå lagune lar seg ikke påvirke av finanskrisen på Island. (Foto: Leon Neal/AFP)

Island kan bli tomt for mat

Sagaøya er avhengig av import av matvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens finanskrisen herjer Island, har utenlandske mateksportører begynt å kreve forskuddsbetaling for å levere varer til sagaøya i vest.

Forskudd

Island har matforsyninger for kun tre til fem uker, advarer en av landets viktigste matimportører. Landet er avhengig av import av mange matvarer og varer som brukes i produksjon av matvarer.

Siden den islandske kronen har svekket seg voldsomt i forhold til utenlandsk valuta, har flere eksportører begynt å kreve forskuddsbetaling ved salg til islandske kunder.

- Myndighetene må få valuta inn for å styrke den islandske kronen og bygge opp troverdigheten igjen, sier Oli Johnson hos matimportøren OJNK til nyhetsbyrået Reuters.

- Så snart vi kan betale uten betingelser, vil ting starte opp igjen, sier Johnson.

Sårbare

Islands største matimportør, Olgerdin, frykter ikke den totale importen, men engster seg mer for at varer som brukes i videre produksjon ikke skal komme fram. For eksempel er bakerier sårbare.

- De kan ikke produsere noe hvis de mangler en eller to ingredienser, sier Olgerdins Peter Thorginsson til Reuters.

Island har allerede søkt valutahjelp hos de andre nordiske landene og har vært i samtaler med Russland. Det internasjonale pengefondet er nå hos våre naboer i vest, men det er usikkert om Island får låne penger fra fondet.