Sykehuset Østfold består av mange gamle bygninger. Nå vil de bygge et nytt sykehus til en pris på fire milliarder kroner. (Foto: TV 2)
Sykehuset Østfold består av mange gamle bygninger. Nå vil de bygge et nytt sykehus til en pris på fire milliarder kroner. (Foto: TV 2)

Sykehus for milliarder

Norske sykehus vil bygge for over 37 milliarder kroner. Helseministeren frykter det vil gå utover helsetilbudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rekordmange byggeplaner ligger på bordet hos helseforetakene.

Tall som TV 2 har hentet inn viser at de fire helseregionene vil bygge for nærmere 40 milliarder norske kroner.

Nytt sykehus i Østfold

Sykehuset Østfold er ett av mange sykehus som består av gamle bygninger. Og administrerende direktør Leiv Kvale vil bygge et nytt sykehus på Kalnes utenfor Sarpsborg.

- Vi er optimistiske og sier at vi skal flytte inn 24. januar 2014, sier Kvale til TV 2.

Det vil koste om lag fire milliarder kroner å bygge det nye sykehuset. Og østfoldingene har tro på at Helse Sør-Øst vil godkjenne planene.

- Et nytt sykehusbygg er svært viktig for at Østfolds befolkning skal få kvalitetsmessig gode helsetjenester, sier Kvale.

(Tall fra TV 2)
(Tall fra TV 2)

Plan for sykehusbygging

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen mener det nå er behov for en nasjonal plan for sykehusutbygging.

- Faren med å gå løs på de investeringsplanene uten å ha tenkt gjennom ting helhetlig, er at alle ressursene brukes opp i spesialisthelsetjenesten. Så blir det ressurstørke der de virkelig trengs, nemlig i kommunene, pleie-og omsorgssektoren, og i gode lav-terskeltilbud til befolkningen i Norge.

Når samhandlingsreformen er gjennomført neste år må det lages en nasjonal plan for sykehusutbyggingen, mener Hanssen. For i fremtiden skal flere behandles i kommunene og færre på sykehus.

- Når vi får det systemet til å fungere, får sykehusene en litt ny rolle. Da må vi legge frem en nasjonal helseplan og en investeringsplan til Stortinget, sier Hanssen til TV 2.