neiH680 (Foto: Bjarte Fossfjell, © TV 2)
neiH680 (Foto: Bjarte Fossfjell, © TV 2)

Ingen kom

25 stortingsrepresentanter ble invitert til debatt om barnedrap og mishandling i Stavanger, men ingen kom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen stortingspolitikere prioriterte å stille til debatt om barnedrap og mishandling ved Universitetet i Stavanger i dag. Selv etter personlig henvendelse til hele 25 stortingspolitikere, fikk arrangøren beskjed om at ingen av dem hadde tid til å komme.

En tom stol ble satt fram i en nær fullsatt sal, som markering før debatten om barnedrap og mishandling startet. Stolen skulle vært fylt av en stortingspolitiker, men ingen hadde tid til å komme.

- Det står en tom stol, de kom ikke, forteller Inger Lill Olsen, leder for Debatteam ved Universitetet i Stavanger. - Det gir noen signaler til de vi har valgt, beklageligvis så kom de ikke.

SKUFFET: Debattleder Inger Lill Olsen var svært skuffet over manglende interesse fra politikerne. (Foto: Bjarte Fossfjell, © TV 2)
SKUFFET: Debattleder Inger Lill Olsen var svært skuffet over manglende interesse fra politikerne. (Foto: Bjarte Fossfjell, © TV 2)

- Skam dere

Hele 25 stortingspolitikere ble personlig kontaktet av Olsen uten at noen kunne gi positivt svar

- Jeg var igjennom 25 stykker jeg, men ingen kom, sier Inger Lill Olsen.

- Hva tenker du om det?

- Jeg må bare si som det er, jeg ringte til dem og sa faktisk, skam dere!

Leder av Stortingets justiskomité Anne Marit Bjørnflaten, var en av dem som ikke hadde tid til å stille i debatten om barnedrap.

Anne Marie Bjørnflaten, Leder av Stortingets justiskomité, Ap. (Foto: Bjarte Fossfjell, © TV 2)
Anne Marie Bjørnflaten, Leder av Stortingets justiskomité, Ap. (Foto: Bjarte Fossfjell, © TV 2)

- Jeg beklager veldig at jeg ikke hadde anledning til å komme, forklarer Bjørnflaten til TV 2. Problemet til oss på justissiden var at vi hadde et veldig viktig komitémøte i dag som kolliderte med debatten i Stavanger.

Lav interesse blant politikerne

Flere av paneldeltakerne reagerte sterkt på stortingspolitkerenes totale fravær.

- Dette er en veldig viktig debatt, for vi ønsker å skape mer åpenhet rundt vold mot barn. Det er jo et av de mest underkommuniserte samfunnsproblem vi har i Norge, sa Redd Barnas Marianne Borgen.

- Hvis vi skal få bukt med dette store samfunnsproblemet, så må vi ha politikere som er sterkt engasjert. Det handler også om politiske valg og det handler om politiske prioriteringer.

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen ved Rikshospitalet, er opprørt over at ingen stortingspolitikere stilte til dagens debatt.

- Jeg tenker at dette viser litt om interessen blant politikere for dette feltet, manglende interesse. Dette er et tema som burde være av interesse for politikere, men regjeringen har ikke lagt fram noen god helhetlig strategi for å ivareta barns rettigheter. Stortingspolitikerne er heller ikke interessert, det er til å grine av. mener Stray-Pedersen.

Finn Abrahamsen, tidligere politioverbetjent i Oslo politidistrikt nærmest hudfletter politikerne og deres uteblivelse fra en så viktig debatt.

Finn Abrahamsen. (Foto: Bjarte Fossfjell, © TV 2)
Finn Abrahamsen. (Foto: Bjarte Fossfjell, © TV 2)

- Det bare viser egentlig på hvilket nivå det ligger i forhold til deres kunnskap, og interesse for de svakeste i dette samfunnet, og det er barna, sier Abrahamsen.

Er det slike politikere vi vil ha?

Rund 150 mennesker overvar dagens debatt i Stavanger, noe arrangøren var svært fornøyd med. Men skuffelsen over politikerne var umulig å skjule

- De viser en redsel, en likegyldighet, og det er vel ikke sånne politikere vi stemte inn? Spør leder for Debatteam Inger Lill Olsen.