Trond Tostrup (Foto: Gisle Bjorå/Tom Bundli, © TV 2)
Trond Tostrup (Foto: Gisle Bjorå/Tom Bundli, © TV 2)
Svein Gjerdrem. (Foto: Morten Holm, © SCANPIX)
Svein Gjerdrem. (Foto: Morten Holm, © SCANPIX)

På håret for DnB

Krisepakken ser ut til å hjelpe. - I siste liten for DnB NOR, tror banksjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske krisepakken fungerer, rentene stuper og børsen skyter i været, men for å bedre situasjonen ytterligere må Norges Bank sette ned renten med et helt prosentpoeng i morgen, mener flere eksperter.

Lysere tider for Oslo Børs.

Pilene i aksjemarkedet peker i dag oppover. Hovedindeksen avsluttet med en oppgang på over 5 prosent. I tillegg stuper pengemarkedsrenten, den renten som bankene betaler for å låne penger seg imellom.

Dette er gode nyheter for våre boliglån.

- I dag er vi kraftig ned på korte renter fra i går, og det gjenspeiler at vi har fått masse, nye banktiltak i Europa og Norge som gjør at tilliten begynner å vender tilbake til banksystemet, sier Stein Bruun, sjeføkonom hos SEB Enskilda til TV 2 Nyhetene.

- Sett ned renta Gjerdrem

Ekspertene mener nå sentralbanksjef Svein Gjerdrem må gjøre sin del av jobben og sette ned styringsrenten fra 5,75 til 4,75 på rentemøtet onsdag:

Svein Gjerdrem. (Foto: Morten Holm, © SCANPIX)
Svein Gjerdrem. (Foto: Morten Holm, © SCANPIX)
- Norges Bank bør sette ned renten med trekvart til ett prosentpoeng. Denne finanskrisen har gjort det dyrere for bankene å låne penger og dette har igjen gjort det dyrere for bankenes kunder å låne penger, sier professor ved UiO, Steinar Holden til TV 2 Nyhetene.

Norges største bank DnB NOR lover at kundene skal få billigere lån dersom krisetiltakene får effekt:

- Så raskt vi ser at dette pengemarkedet normaliserer seg så vil vi også raskt vurdere rentesettingen vår på nytt, sier kommunikasjonsdirektør i DnB NOR, Trond Bentestuen.

Skreddersydd redningspakke

Men DnB NOR kan ha vært riktig ille ute. Finansavisens nettutgave gikk i dag langt i å påstå at regjeringens finansielle krisepakke faktisk var en redningspakke for DnB NOR og at banken ville gått konkurs uten hjelp. Dette bestrider nå banken på det sterkeste.

- Den er etter vårt syn kraftig overdramatisert og det har aldri vært situasjonen for DnB NOR at vi, at det står slik til som det antydes der, sier kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB NOR til TV 2 Nyhetene.

IKKE KRISE: DnBs talsmenn beneker at banken var nær konkurs. (Foto: Gisle Bjorå/Tom Bundli , © TV 2)
IKKE KRISE: DnBs talsmenn beneker at banken var nær konkurs. (Foto: Gisle Bjorå/Tom Bundli , © TV 2)

Situasjonen for DnB og andre banker kan ha vært mye verre enn de liker å innrømme. Det mener banksjef Trond Tosterup i Sparebanken Øst.

- I og med at regjeringen kom med tiltak nå sist søndag, en helg, så er det nok en del banker som har begynt å se at likviditeten kunne skrumpe inn, eller så tror jeg ikke at det tiltaket hadde kommet så raskt, mener Tosterup.

Tostrup syns ikke det er rart at DnB nå lovpriser regjeringens krisepakke inntil 350 milliarder kroner og mener banken var i en helt prekær situasjon som løste seg ved krisepakkens hjelp.

- Det tror jeg det neppe kan være noen særlig tvil om. Nå kjenner jo ikke jeg tallene i DnB NOR og er ikke av dem som stoler mest på det avisene skriver, men man skal jo ikke regne særlig meget før en skjønner i og for seg er velegnet nettopp for DnB NOR.