skatt (Foto: Scanpix)
skatt (Foto: Scanpix)

Sjekket DU skattelista?

Onsdag ble skattelistene lagt ut og alle kan se hva du tjente i fjor. Syns du lønna di er en privatsak? Diskuter under!

Lønn og skatt er ingen privatsak her i landet. Som et av veldig få land i verden er skattelistene tilgjengelige på nettet hele tiden for alle og enhver.

Familien mest nysgjerrig

skattebetaler (Foto: Bo Mathisen)
skattebetaler (Foto: Bo Mathisen)

En undersøkelse MMI har gjort for Skattebetalerforeningen, viser at 40% av oss innrømmer at vi sjekker skattelistene på nettet. Administrerende direktør i foreingen, Jon H. Stordrange, forteller at vi er mest interessert i nær familie og våre venners inntekt. Men en del sjekker også kollegers inntekt.

Frykter mobbing

Undersøkelsen viser at kvinner er mer skeptiske enn menn, og at fattige er mer imot offentlige skattelister enn rike. Mange frykter at barna skal bli mobbet fordi foreldrene har lav inntekt. Skattebetalerforeningen får mange slike henvendelser og jobber for å begrense tilgangen på skattelistene på nett til kun tre uker etter offentliggjøringen. Her kan du støtte oppropet: neitilskattelister.no

Åpenhet sikrer rettferdighet

gunnar (Foto: Lise Åserud/Scanpix)
gunnar (Foto: Lise Åserud/Scanpix)

Unge menn med høy inntekt er mest positive til skattelister på nettet. Gunnar Stavrum er ansvarlig redaktør i Nettavisen og mener at lønn og skatt er offentlige opplysninger.

-Hvis vi skal sikre en åpen debatt om skattesystemet, må vi se hvordan det fungerer for enkeltpersoner, mener han.

Både nullskatteytere og skattefritt utbytte er eksempler på at åpenhet kan avsløre urettferdigheter i skattesystemet, hevder Stavrum.

Hva mener du? Si din mening under!