ste_los_angeles__1024x576
ste_los_angeles__1024x576

TV-aksjonen 2008

En sterk historie

Det er ikke lett å vokse opp i et hjem der du ikke vet hva som venter deg når du kommer hjem fra skolen. Er mamma hjemme? Er hun rusa? Er det noe mat der?

«Veien hjem fra skolen ble ekstremt lang,» forteller Marius Helland Sørensen-Sjømæling (24). Han vokste opp en med rusavhengig mamma og forteller sin historie i forbindelse med TV-aksjonen for å skape åpenhet rundt temaet, noe han mener er ekstremt viktig.

Marius forteller om tidlige ungdomsår med dårlig samvittighet der han mer og mer bevisst forsøkte å dekke over mammaens rusavhengighet.

«På den ene siden vil man ikke at noen skal komme og ødelegge det du og foreldrene dine har, mens på den andre siden føler du kanskje skyld for at du dekker over så du gjør det enklere for mamma og pappa å ruse seg.»

«Det handler rett og slett om å hjelpe folk.»

Omsette erfaringer i noe positivt

Å omsette en vanskelig barndom til et verktøy i hverdagen er ikke noe alle klarer. Marius har ti års fartstid og er nå generalsekretær i organisasjonen Ungdom Mot Narkotika. For ham ble politikk en måte å avreagere på, i tillegg til at han etter hvert som han ble eldre, hadde kontroll på morens misbruk på et vis. De utviklet et sterkt og nært forhold, som har vært med på at Marius i dag ikke bærer nag eller føler skyld ovenfor moren sin.

«Jeg hadde nok ikke gått ut med min historie på denne måten om det ikke hadde vært for TV-aksjonen,» sier Marius. Han forteller en historie som rører og oppfordrer til engasjement, og det viser seg at det er behov for at noen er åpne for at flere kan være åpne.

Du kan bli bøssebærer i helga ved å ringe 02025!

Se TV-aksjonen på NRK søndag 19.10.08.

Her kan du lese mer om TV-aksjonen

Blå Kors’ arbeid

Barnas Stasjon er et møtested for barnefamilier der barnet skal stå i fokus. Her skal det være mulighet for å få veiledning – det er mange familier som kan fungere med litt veiledning.

TUBA er et behandlingstilbud til ungdom og voksne mellom 16 og 35 år, som har vokst opp i et rusbelastet hjem. Prosjektet startet i Danmark i 1998 og har nå sju sentre som tilbyr gruppeterapi og individuell behandling. Blå Kors og TV-aksjonen på søndag skal bidra til at TUBA kan starte på fem steder i Norge.

Blå Kors har også en ferieordning der foreldre og barn kan ta en pause fra en rusfylt hverdag og møte andre mennesker i samme situasjon.


Les mer om Blå kors