bygg4680 (Foto: Kenneth Cuomo, © TV 2)
bygg4680 (Foto: Kenneth Cuomo, © TV 2)

Bråstopp i byggebransjen

Hele 40 000 arbeidsplasser i bygg og anlegg vil forsvinne i løpet av det neste året. Det er vurderingen til prognosesenteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aktiviteten i norsk økonomi bremser opp, og nå vil arbeidsledigheten øke. Særlig vil dette ramme bygg- og anleggsbransjen. Prognosesenteret spår at hele 40 000 arbeidsplasser vil forsvinne i løpet av det neste året.

Bjørn-Erik Øye (Foto: Kenneth Cuomo, © TV 2)
Bjørn-Erik Øye (Foto: Kenneth Cuomo, © TV 2)

- Innfor denne sektorene venter vi en ledighet opp imot 40 000 arbeidsplasser som vil forsvinne i løpet av året, sa Bjørn-Erik Øye ved Prognosesenteret til TV 2 Nyhetene.

Må kanskje permittere

På Hornet borettslag i Bergen jobbes det fremdeles for fult, men det er mulig at dette er det siste byggeprosjektet for involverte bygningsarbeidere på lang tid.

- Per i dag har vi en tilfredsstillende ordrereserve, men vi vurderer eventuelle reduksjoner i arbeidsstokken når vi kommer noen måneder fram, sier Helge G. Sohlberg til TV 2 Nyhetene. Sohlberg er administrerende direktør i Stoltz Entreprenør AS.

Helge G. Sohlberg (Foto: Kenneth Cuomo, © TV 2)
Helge G. Sohlberg (Foto: Kenneth Cuomo, © TV 2)

- Så det kan hende at du er nødt å permittere ansatte?

- Det kan hende ja, medgir han.

100 000 arbeidsledige

En ringerunde til andre entreprenører bekrefter tendensen. Finanskrisen har forsterket det fallende boligmarkedet og ført til mer eller mindre byggestopp for store boligprosjekter. Også andre bransjer vil merke den økende arbeidsledigheten i Norge.

Ifølge Statistisk sentralbyrå vil 100 000 være arbeidsledige i 2010. Blant disse vil bransjer som driver med eksport og import være særlig utsatt.

Noe må gjøres

Men det er sannsynligvis bygningsarbeiderne som kommer til å få merke nedgangstiden først.

- Selvfølgelig er det skremmende, selv føler jeg meg for så vidt trygg nå, men hvis det ikke snur så kan vi jo ikke vite, sier tømrer Trond Helge Hanssen til TV 2 Nyhetene

Trond Helge Hanssen. (Foto: Kenneth Coumo, © TV 2)
Trond Helge Hanssen. (Foto: Kenneth Coumo, © TV 2)

Nå etterlyser byggebransjen tiltak for å begrense problemene.

- Myndighetene må på banen slik regjeringen gjorde i helgen, signalisere at her stilles tilgjengelig kapital til bankens disposisjon og sentralbanken må på banen og signalisere rentenedgang, mener Helge G. Sohlberg.