Mongstad oljeraffineri (Foto: Chris Kyllingmark)
Mongstad oljeraffineri (Foto: Chris Kyllingmark)

Stanser Mongstad-utbyggingen

Frykter sosial dumping på regjeringens prestisjeprosjekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå har Petroleumstilsynet stoppet deler av arbeidet på regjeringens «månelandingsprosjekt» - StatoilHydro-utbyggingen på Mongstad, fordi arbeidere blant annet mangler arbeidsavtaler.

Det er et nederlandsk firma som blir delvis stanset, inntil de klarer å legge fram dokumentasjon rundt arbeiderne sine som jobber på energiverket på Mongstad.

Skuffet over StatoilHydro

- Dette er skuffende og utrolig trist av en så ansvarlig operatør som StatoilHydro, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet til TV 2.

Det er i det nederlanske selskapet NEM man har avdekket det som kan være sosial dumping. Totalt har selskapet rundt 100 arbeidere på Mongstad. Ved over halvparten av disse har man ikke fått dokumentasjon som man er påkrevd å ha.

- Det jobber folk der som ikke har noen papirer i det hele tatt, verken når det gjelder ansettelsesforhold, lønn, dekning av reiser eller kost og losji, sier Anda.

Det nederlanske selskapet ble bedt om å framvise dokumentasjon den 8. oktober, og fikk frist til lørdag 11. oktober med å komme med papirene.

Da de ikke klarte det, grep Petroleumstilsynet inn, og stanset arbeidet.

Flere lovhjemler

Det er StatoilHydro som er operatør på Mongstad. Petroleumstilsynet skriver i en pressemelding at «det er naturlig at StatoilHydro - som operatør - påser at den delvise stansen blir gjennomført.»

De viser til flere lovhjemler som krever at man skal ha skriftlige arbeidsavtaler, lønnsavregninger/lønnsslipper, avtale om dekninger av utgifter til reise, kost og losji.

Dette har ikke selskapet klart å dokumentere at de har.