Mikel  (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
Mikel (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

- Et større spill enn det vi hadde tenkt

Norges Fotballforbund fulgte nøye med da «Mikel-boken» ble presentert.

Norges Fotballforbund (NFF) godkjente i sin tid at Lyn fikk plassere de nigerianske guttene i Norge.

Det har skapt problemer for NFF i ettertid.

- Vi fikk en skrape fra FIFA fordi vi hadde tillatt Mikel å spille amatørfotball i Norge før han fylte 18 år. Jeg tror denne boken viser at vi kanskje startet denne saken med Mikel på en litt naiv måte. Vi forstod ikke helt rekkevidden av det som foregikk. Det var et større spill enn det vi hadde tenkt da Mikel kom som skoleelev, sier Roger Solheim.

Utnytter gategutter
«Den forsvunne diamanten» handler om hvordan agenter og fotballklubber systematisk utnytter fattige afrikanske fotballspillere.

Mikel-saken går som en rød tråd gjennom hele boken.

- Lyn var en del av en operasjonen hvor man skulle smugle Mikel til Norge. Der skulle han være til han var 18 år. Lyn var meget klar over at dette var strenge brudd på FIFA-reglementet. Vi må se Mikel-saken i sammenheng med de 20 000 afrikanske guttene som lever på gata fordi de er blitt dumpet av fotballklubber, sier forfatterne av boken.

267658

- Jeg tror det hadde hjulpet mye om FIFA og myndigheter grep inn i slike saker. Man ser et klart mønster. De små klubbene blir tatt, mens de store slipper fri. Det ville også hjulpet veldig om fotballen selv anerkjente problemet. Det er ikke stor forskjell på hvordan de store og små klubbene jobber, sier forfatterne.

Truet av Chelsea
Jens M. Johansson og Lars Backe Madsen ble truet allerede før de hadde begynt å skrive boken.

- Vi ble raskt truet av Chelsea, lenge før vi hadde skrevet noe som helst. Det er ikke så uvanlig når det gjelder Chelsea, forteller Johansson.

Her er Lyns reaksjoner på boken:

267657