stevning680
stevning680

Norske oljearbeidere saksøker oljegigant

Norske oljearbeidere som arbeidet på Ekofisk-feltet på 70- og 80-tallet stevner oljegiganten ConocoPhillips i et gigantsøksmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En hel generasjon offshoreansatte sliter med helseplager etter å ha vært utsatt for olje og kjemikalier. De hevder selskapet lukket øynene for det som skjedde.

- Arbeidsforholdene i Nordsjøen har vært vanskelige. Phillips-gruppen har i den tid som har gått gjort en pionérinnsats, sa statsminister Trygve Bratteli (Ap) da Ekofisk ble åpnet i juni 1971.

- Huden faller av

Men pionértiden hadde store helsemessige konsekvenser. I Bergen sitter Jarle Sangolt og blar i gamle minner. Det er vondt å bla i bokverket om norsk oljehistorie.

Før orket han ikke ha boken i huset. Plutselig kunne han begynne å gråte. Han er en av svært mange nordmenn som var oljearbeider på Ekofisk-feltet i Nordsjøen på 70- og 80-tallet.

De arbeidet i et miljø preget av få prosedyrer, mangel på verneutstyr og fortielse av uønskede hendelser. Arbeidet tok knekken på helsen.

- Det begynner å dukke opp mange har samme problemene som meg. De sliter med hukommelse, hud og annet. Huden løsner og faller av, sier Sangolt.

Siden han var 35 år gammel har han slitt med hukommelsen. Han tror avgasser har ødelagt indre organer.

Går til sak i USA

Ingen ansvarlige ønsker å la seg intervjue, men TV 2 vet at norske oljearbeidere forbereder gruppesøksmål mot ConocoPhillips i USA. Amerikanske advokater arbeider med en stevning som kan føre til milliarderstatning hvis selskapet blir dømt for å ha ødelagt helsen til norske oljepionerer.

- Det var åpne tanker som vi sto oppå hele skiftene. Hele tiden pustet vi inn gasser uten å vite at dette var skadelig, sier Sangolt.

Øystein Haugland er nå pensjonist, men opplevde mye han reagerte på gjennom 30 år på Ekofisk med ansvar for vedlikehold av kommunikasjonsutstyr.

- Arbeiderne gikk gjennomtrukket av olje. De gikk med vanlige kjeledresser. Gjennomtrukket hele dagen, forteller Haugland.

- Vi ble fortalt at olje var et naturprodukt, så det var ikke farlig.

Sangolt forteller at han aldri så noen ta prøver for å sjekke arbeidsmiljøet.

Mange uføre og døde

Ekofisk-feltet har vært i drift siden 1971. Det antas at rundt 30.000 mennesker har vært i arbeid på feltet i Nordsjøen.

Oljegiganten ConocoPhillips er operatør for feltene på Ekofisk. De tidligere oljearbeiderne mener selskapet må ha visst at mye av arbeidet var helseskadelig.

I ettertid har mange har fått alvorlige helseproblemer:

  • Skader på hjernen og nervesystemet
  • Hudproblemer
  • Lungesvikt
  • Depresjoner
  • Kreft

Haugland er oppgitt over at tallrike henvendelser til selskapet og norske myndigheter ikke førte fram.

- Jeg trenger ikke tro. Jeg vet måleverdiene var langt over faregrensene. Jeg har sett resultater av målingene der ute.