KJØLIG: Forholdet mellom President Robert Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai er fortsatt anspent. Her under signeringen av maktfordelingsavtalen i Harare.  (Foto: ALEXANDER JOE/AFP / SCANPIX)
KJØLIG: Forholdet mellom President Robert Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai er fortsatt anspent. Her under signeringen av maktfordelingsavtalen i Harare. (Foto: ALEXANDER JOE/AFP / SCANPIX)
President Robert Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai skal dele makten i Zimbabwe.
President Robert Mugabe og opposisjonsleder Morgan Tsvangirai skal dele makten i Zimbabwe.

Tsvangirai truer med å trekke seg

Morgan Tsvangirai truer med å trekke seg fra maktfordelingsavtalen med Robert Mugabe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uenighetene skal dreie seg om hvordan ministerpostene har blitt utnevnt, skriver Sky News.

Lederen for opposisjonspartiet MDC, Morgan Tsvangirai, beskylder president Robert Mugabe for å forfordele alle de sentrale ministerpostene i den nye regjeringen til sitt eget parti Zanu PF.

Kamp om ministerpostene

Mugabe erklærte lørdag at hans partimedlemmer skal ha ansvaret for forsvarsdepartementet, innenriksdepartementet og finansdepartementet.

Ifølge avtalen skulle opposisjonen få 16 av de 31 statsrådene i regjeringen.

Forhandlingene har for øyeblikket stoppet helt opp.

Den historiske maktfordelingsavtalen ble undertegnet i Zimbabwe 15. september. Avtalen kom i havn etter tre måneder med intense forhandlinger ledet av den avtroppende Sør Afrikanske presidenten Thabo Mbeki.

Les mer Historisk maktfordelingsavtale

Håper på mer Mbeki-hjelp

Tsvangirai skulle bli statsminister for en koalisjonsregjering, mens Mugabe skulle fortsette som landets president - men med innskrenket makt.

Tsvangirai sier søndag han håper at Sør Afrikas mekler Thabo Mbeki nå vil legge press på Mugabe slik at maktfordelingsavtalen som ble inngått i i september overholdes.

Langvarig konflikt

Konflikten mellom Mugabe og opposisjonen har vært fastlåst etter presidentvalget i vår. Begge parter hevdet at de vant.

Opposisjonsleder Tsvangirai fikk flest stemmer under valget i mars, men Mugabe hevdet at de ikke hadde fått nok stemmer og annonserte nyvalg i juni.

Voldelig

Situasjonen i Zimbabwe var svært kritisk etter at Tsvangirai og Mugabe måtte ut i omvalg i kampen om presidentembetet. Mugabe og hans tilhengere startet da en voldelig kampanje for å hindre at Tsvangirai ble valgt.

Landet var da på kanten av borgerkrig. Den 27. juni i år trakk Tsvangirai seg i protest, og Mugabe vant valget.

Les mer: - Drept av Mugabeog Stem på Mugabe eller dø