Russisk marinefartøy.  (Foto: Reuters)
Russisk marinefartøy. (Foto: Reuters)

Russland viser muskler

Russisk militærøvelse i Barentshavet. Tester nytt rakettvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finanskrise og et kjøligere forhold til Vesten får ikke Russland til å senke ambisjonene for den russiske militæret. I går overvar den russiske presidenten Dmitry Medvedev en milepæl for russiske rakettvåpen.

Lang distanse

Fra nedsunket posisjon i Barentshavet avfyrte den atomubåten Tula et missil av Sineva-typen. Målet var nær ekvator i Stillehavet. En strekning på 11.500 kilometer.

- Dette er et godt resultat og det betyr at våre ballistiske missiler har en strålende fremtid. Praktisk talt har ingen lignende rakett flydd en slik distanse, slo presidenten fast etter avfyringen.

Nordflåten

Russiske bombefly har også terget på seg Nato ved å gjenoppta regulære patruljeringer over Atlanterhavet. Krigen i Georgia har også ført til krøll på linjen mellom Øst og Vest.

En gruppe skip fra den russiske nordflåten er dessuten nå på vei til Karibien der det skal delta i en felles militærøvelse med Venezuela, et land som ikke akkurat kan sies å stå på godfot med blant annet USA.

Rakettskjold

Raketten som ble avfyrt fra Barentshavet lørdag skal blant annet kunne unngå eventuelle rakettskjold den måtte støte på. Russiske myndigheter har allerede varslet flere nye våpen i hva de kaller en ny våpengenerasjon.

Russlands statsminister Vladimir Putin har sagt at Russland skal fortsette å prioritere militæret, som i 2009 får en budsjettøkning på 30 prosent.