Styreleder Jostein Kjerstad i Discover Petroleum.
Styreleder Jostein Kjerstad i Discover Petroleum.

Nekter for bestikkelser

Discover Petroleum anklages for å ha betalt penger under bordet til peruanske myndigheter, men selv benekter de å ha gjort dette

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtlige ministere i Peru har trukket seg etter korrupsjonsanklager knyttet til det norske selskapet Discover Petroleum International (DPI).

Beskjeden kom etter at flere høytstående medlemmer i president Alan Garcias parti ble tatt på fersken da en peruansk TV-stasjon avslørte lydopptak der de angivelig planla å dele ut petroleumskontrakter mot betaling.

Oppsiktsvekkende lydopptak

Det er natt til mandag norsk tid og journalist Fernando Rospigliosi presenterer de oppsiktsvekkende lydopptakene der Eksminister Råmulå Leon og direktør i det peruanske Oljedirektoratet Alberto Quimper angivelig avtaler fordeling av penger for å skaffe et norsk selskap oljeblokker. Det går slik de to har avtalt. Foran dem sitter styreleder i Discover petroleum som 10. september i år fikk tildelt fem oljeblokker

- Vi fikk informasjon om at det var gjort en del lydbåndopptak i Peru. Ganske snart gikk det opp for oss at selskapet var blitt utsatt for et mulig svindelforsøk eller mislykket svindelforsøk av våre rådgivere i Peru, sier styreleder i Discover Petroleum International AS Jostein Kjerstad.

I Peru vokser saken dag for dag og fører til jakt på korrupte personer langt inn i regjeringskontorene. Journalisten som sitter på alle lydopptakene mener ledelsen i det norske selskapet må ha visst hva som foregikk.

- Lydbåndene viser at ja, det er slik, de har vært à jour og visste om det som har foregått. Ved et øyeblikk sier Rómulo León Alegría at han har daglig kommunikasjon med dem, og etter det lydbåndene viser så visste de at de hadde kontakt med Quimper som er statlig funksjonær i det selskapet som fordelte oljeblokkene. Så det er meget tvilsomt at de er uskyldige, sier journalist Fernando Rospigliosi til TV 2 Nyhetene.

Benekter bestikkelser

- Har DPI betalt bestikkelser i Peru?

- Nei.

- Var det noen gang avtalt noe suksesshonorar for den jobben de gjorde?

- Nei, men vi har blitt bedt ved flere anledninger om å inkludere det. Vi har kategorisk avvist alle slike forslag, noe også telefonavlyttingen som er offentliggjort viser, sier Kjerstad.

- Er Discover Petroleum mistenkt for korrupsjon?

- Uten tvil, Discover er mistenkt for korrupsjon. Jeg tror at noe som vi bør prøve å etterforske er om Discover er et selskap som har vært en fasade for en latinamerikansk mafia, sier Rospigliosi.

- Er du et ansikt for latinamerikansk mafia?

- Hva skal du si til noe sånt? svarer Kjerstad.

I Peru tok saken natt til i dag en ny og dramatisk vending, da presidenten på grunn av korrupsjonssaken innvilget regjeringen avskjed.

Les også: Norsk selskap involvert

Mandag meldte flere medier at det DPI hadde blitt kastet ut av Peru etter anklager om grov korrupsjon. Selskapet benekter for å være innblandet i korrupsjon.

Les mer: Anmelder svindelforsøk i Peru