Brevet fra Erna Solberg

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vårt naboland Island er inne i en svært dyp krise. Kollapsen i finanssektoren vil slå brutalt inn i resten av økonomien og konsekvensene ser ut til å bli merkbare og alvorlige for mange av landets innbyggere.

Det er nære og tette bånd mellom Island og Norge. Vi deler både en stolt historie og store fiskeriressurser. Derfor er det trist å se at et innflytelsesrikt land som Storbritannia går til det skritt å ta i bruk sine antiterrorlover mot Island, samtidig som den islandske regjeringen kjemper for å unngå konkurs. På Island snakker man om at landet nå må se seg om etter ”nye venner”.

Jeg er glad for at statsministeren tidligere har vært i kontakt med sin islandske kollega, gitt uttrykk Norges medfølelse og bekreftet at låneavtalen i Norges Bank står ved lag. Jeg mener likevel Norge nå må være beredt til å vurdere å bistå Island også på andre måter, dersom den islandske regjeringen ser behov for det.

Jeg vil derfor anmode statsministeren om snarest å ta kontakt med den islandske statsministeren, gjøre det klart at Norge står ved sine gamle venner og at vi er åpne for å vurdere ytterligere assistanse om nødvendig.