Horace Engdahl i svenska akademien 2008 (Foto: Scanpix)
Horace Engdahl i svenska akademien 2008 (Foto: Scanpix)

Nobelskandale i Sverige

Storgambling på vinneren av litteraturprisen rett før kunngjøringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I minuttene før sekretæren i Svenska Akademien, Horace Engdahl, torsdag kunngjorde at årets Nobelpris i litteratur gikk til Jean-Marie Gustave Le Clézio ble det satset så store beløp på nettopp ham at spillselskapet Ladbrokes valgte å stenge for videre spill.

- Det tok helt av

Ladbrokes (Foto: Scanpix)
Ladbrokes (Foto: Scanpix)
Ifølge Ladbrokes gikk oddsene på at Le Clézio skulle vinne fra 15-1 i september til under 2-1 minutter før kunngjøringen og at det ble spilt uforholdsmessig mye på nettopp ham.

- Spillet på Le Clézio tok helt av på slutten at det ble en åpenbar ubalanse. Oddset lå like under to ganger pengene da vi valgte å stenge spillet, sier Lasse Dilschmann i Ladbrokes Sverige til Aftonbladet.se.

- Vi har en lekkasje

Sekretær i det svenske akademiet og den som kunngjorde vinneren, Horace Engdahl, er overbevist om at noen lekket vinneren før kunngjøringen.

- Jeg er overbevist om at det har vært en lekkasje, sier Engdahl til Sveriges radio.

Engdahl vil ikke utdype hvordan han kan være sikker på at det er en lekkasje men vil sette igang en intern etterforskning.

- Vi skal finne ut av dette, sier Engdahl til Sveriges Radio.

Mange kan ha visst om hvem som vant

Engdahl er ikke sikker på hvor mange som på forhånd visste om at Le Clézio skulle vinne litteraturprisen.

- Det er en mindre krets av personer som er tilstede på møtene men det finnes selvsagt muligheter for at e-poster eller elektronisk kommunikasjon kan ha kommet på avveie, sier Engdahl til Sveriges Radio.