Svein Gjedrem (Foto: SCANPIX)
Svein Gjedrem (Foto: SCANPIX)

Renta presses fra alle kanter

Prisene skyter i været - det betyr egentlig enda høyere rente.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Konsumprisindeksen (KPI) steg med hele 1,5 prosent bare fra august til september i år. Sammenligner man fra september 2007 til september 2008 har KPI steget med hele 5,7 prosent.

Det betyr at prisstigningen i Norge er på 5,7 prosent. Justert for avgiftsendringer og energipriser er kjerneinflasjonen på 3,1 prosent.

Strøm og transport

Blant varer og tjenester som steg mest er prisen på elektrisitet inkludert nettleie, med en økning på 13,5 prosent. Særlig var det økte priser i spotprismarkedet som trakk ekektrisitetsprisene opp i september.

Men også prisen på klær steg kraftig fra august til september. På en måned ble det 7,7 prosent dyrere å handle klær i Norge. Dette er ikke uventet siden sommersalget er avsluttet.

Dyrere flyreiser bidro også mye til oppgangen i KPI. Det samme gjorde prisoppganger på møbler, bøker og hotelltjenester.

Les hele oversikten på Statistisk Sentralbyrås sider.

Høyeste på 20 år

En vekst på 5,7 prosent i konsumprisindeksen på ett år er den høyeste tolvmånedersveksten siden 1988.

Mye av tolvmånedersveksten kan forklares med de høye strømprisene. Men også prisen på drivstoff, smøremidler og flybilletter har blitt betraktelig dyrere enn forrige år. Hageutstyr og bøker nevnes også som varegrupper som har bidratt til en høy tolvmånedersvekst.

Kjerneinflasjonen er justert for høye strømpriser, og viser 3,1 prosent. Fra august til september økte kjerneinflasjonen med 0,3 prosent.

- Som forventet

Makroøkonom i Handelsbanken, Shakeb Syed, mener den høye prisstigningen er som forventet.

- Prisveksten er høy, men egentlig ikke overraskende. Vi har ventet lenge på dette, ettersom oljeprisen har presset prisene på flybilletter, busser og andre transportmidler. Dette vil avta, og det vil Norges Bank legge inn i sine beregninger, sier Syed.

Rentekaos

Mandatet til Norges Bank er å sette styringsrenten slik at den holder prisstigningen på 2,5 % i året. Isolert sett skulle renten nå blitt satt opp.

Men stormen i pengemarkedet tvinger sentralbanksjef Svein Gjedrem til å se bort fra inflasjonsmålet, for å unngå en bankkrise i Norge.

Dermed presses renta fra begge sider.

Opprinnelig skulle Norges Bank holde sitt rentemøte 29. oktober, men dette er nå fremskyndet til 15. oktober.

- Norges Bank har ikke kalt inn til ekstra møte for å sette renten opp, sa statsministeren etter krisemøte i regjeringskvartalet i går.