MARTI3_CROP (Foto: AFP/SCANPIX)
MARTI3_CROP (Foto: AFP/SCANPIX)

Overrasket fredsprisvinner

Fredsprisvinner Martti Ahtisaari har norske aner og er overrasket over å få prisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ahtisaari fikk Nobels fredspris i 2008 for hans arbeid på flere kontinenter over mer enn tre tiår for å løse internasjonale konflikter.

Diplomati og fredsarbeid

Ahtisaari var Finlands president fra 1994 til 2000. Han har jobbet for Finland, EU og FN med diplomati og fredsarbeid.

Martti Ahtisaari er mest kjent for arbeidet med å avklare fremtiden til den tidligere Serbiske provinsen Kosovo, men har spilt viktige roller i flere fredsforhandlinger.

martti_arafat_crop (Foto: EPA/SCANPIX)
martti_arafat_crop (Foto: EPA/SCANPIX)
Han var sentral under forhandlingene som førte til Namibias uavhengighet fra Sør-Afrika i 1990, og han har vært med på å skape fred i Nord-Irland og Aceh i Indonesia.

Ahtisaari er grunnlegger av organistasjonen Crisis Management Initiative (CMI), som arbeider for bærekraftig sikkerhet. Organisasjonen kombinerer analyse, handling og forhandlinger.

Han har vært en av favorittene til å vinne Nobel Fredspris i flere år.

Overrasket

- Jeg er overrasket over at nordmenn kan gjør dette. Jeg regner med å ha 12,5 prosent av norsk blod, det diskvalifiserer meg vel egentlig, sier en lattermild fredsprisvinner til NRK.

Se video fra Ahtisaaris virke her: (Artikkelen fortsetter under).

Suksess i Aceh

Han ledet forhandlingene som i august 2005 sørget for fred i Aceh i Indonesia. Dette er den mest åpenbare suksessen i Ahtisaaris fredsarbeid.

Fredsavtalen mellom den indonesiske sentralregjeringen og opprørsstyrken i Aceh ble underskrevet i Helsinki i 2005.

Han arbeidet også som FNs spesialutsending til Kosovo og Serbia. Dette er en konflikt Ahtisaari har arbeidet med siden 1998, men han fikk mye kritikk for arbeidet der.

Han sa selv at uansett hva resultatet hadde blitt i denne regionen, ville noen vært misfornøyd. EU støttet hele tiden arbeidet hans der, og arbeidet reulterte i at Kosovo tidligere i år erklærte uavhengighet.

Se intervju med Seniorforsker ved NUPI, Sverre Lodgaard:

Karrieren

I 1956 utdannet han seg etter studenteksamen til folkeskolelærer. Han var Finlands president fra 1994 til 2000. Ahtisaari ble lansert som presidentkandidat av Finlands sosialdemokratiske parti, og beseiret i den andre og avgjørende valgomgangen Elisabeth Rehn.

martti_sonja_crop (Foto: AFP/SCANPIX)
martti_sonja_crop (Foto: AFP/SCANPIX)

Han arbeidet i perioden 1960-63 for den svenske u-hjelpsorganisasjonen SIDA i Pakistan.

I 1965 ble han ansatt ved utenriksministeriets nyopprettede byrå for utviklingshjelp, og ble i 1972 forfremmet til assisterende avdelingssjef.

I 1973 ble han utnevnt til ambassadør i Tanzania.

I 1977 begynte han å arbeide for FN, og ble i 1982 undergeneralsekretær samt spesialutsending til Namibia.

I 1984-86 var han understatssekretær for utviklingssamarbeidsspørsmål i utenriksministeriet, og vendte i 1987 tilbake til Namibia, der han arbeidet med de vanskelige forhandlingene som førte frem til landets selvstendighet i 1990.

.  (Foto: DRAGAN TATIC/BUNDESHEER/EPA)
. (Foto: DRAGAN TATIC/BUNDESHEER/EPA)

Hedret fredskjemper

Ahtisaari fikk Nobels fredspris i 2008 for hans arbeid på flere kontinenter over mer enn tre tiår for å løse internasjonale konflikter.

Ahtisaari ble i 1994 utnevnt til storkors av St. Olavs orden. Han ble samme år ridder av den danske Elefantordenen og, som den 813. i rekken, ridder av den svenske Serafimerordenen. I 2002 ble han utnevnt til æresoffiser av Australiaordenen. Ahtisaari ble i 2004 utnevnt til den sør-afrikanske Ordenen O. R. Tambos følgesvenner.

10. oktober 2008 ble Ahtisaari tildelt Nobels Fredspris for sitt mangeårige fredsskapende arbeid.