geir_haarde_crop (Foto: AP/SCANPIX)
geir_haarde_crop (Foto: AP/SCANPIX)

Islandsk raseri mot britene

- En uvennlig handling, sier Islands statsminister om at britene tok i bruk sin anti-terrorlov torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kaupthing ble i går den tredje islandske banken som måtte overtas av den islandske stat torsdag. Samme dag ble det bestemt at den islandske børsen skulle holdes stengt frem til mandag for å unngå panikkhandling.

Frøs 4 mrd pund

Samtidig tok den den britiske regjeringen i bruk sin anti-terrorlov («Anti-Terrorism, Crime and Security Act» red.anm.) fra 2001 for å fryse rundt 4 milliarder pund som britene har til gode i krisebanken Landsbanki.

Tiltaket kom etter at det ble kjent at banken Icesave, som eies av Landsbanki, ikke lenger kunne tillate sine kunder å gjøre uttak eller innskudd. For selv om banken eies av landsbanki, ville ikke den islandske regjeringen ta ansvar for den britiske filialen og deres kunder.

Den britiske regeringen måtte da stille som garantist for småsparerne, og varslet samtidig søksmål mot den islandske stat.

LES OGSÅ:
Frykter flere bankkollapser
Panter smykkene fra eksen

- Ingen vennlig handling

Handlingen har fått islandske myndigheter til å rase:

- Det var ingen vennlig handling, og svært lite behagelig, sa Islands statsminister Geir Haard til pressen torsdag kveld. Men ifølge Dagsavisen påpeker han samtidig at han har forståelse for at britene må beskytte sine borgere, på samme måte som Island må beskytte sine.

Norsk kriselån

Torsdag ble det for øvrig kjent at Glitnir Bank i Norge får et kriselån på fem milliarder kroner fra Bankenes sikringsfond i Norge.

MER OM SAKEN: Norsk kriselån til Glitnir