glitnirmor_680 (Foto: Torbjørn Fardal / TV 2)
glitnirmor_680 (Foto: Torbjørn Fardal / TV 2)

Nybakt mor frykter for jobben

Camilla jobber i Glitnir, og håper hun har en jobb å gå til etter fødselspermisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Glitnir er en av bankene som er blitt tatt over av den islandske staten. Den siste tida har Camilla Osk Hakonardottir og hennes sju uker gamle baby vært innom jobben hver dag, til tross for at hun er i fødselspermisjon.

- Jeg går til kollegaene mine for å treffe de, og støtte de. Jeg håper problemene har løst seg til jeg skal tilbake, sier Camilla.

Mange på Island er redde for å miste jobben. Og ikke bare bankansatte. For når den forvokste banksektoren kollapser, følger andre etter.

Jobber på spreng

Islands svar på LO jobber 24 timer i døgnet for å hindre at krisa sprer seg.

- Vi innse at medlemmene våre har tapt på denne krisa i form av tap av sine formuer, og det er klart at det vil få følger for resten av økonomien som kan bety arbeidsløshet, sier Gylfi Arnbjörnsson som er generalsekretær i ASI.

Fagforeningen sier også at de er forberedt på at mange kommer til å få problem med å klare å betale alt de skal. De sier at de derfor jobber med styresmaktene for å få til statlige program som vil hjelpe de som sliter.

Uviss fremtid

For Camilla blir tiden fremover svært uviss.

- Alt er bare usikkert. Ingen vet hva som vil skje, og usikkerheten er det verste av alt, sier den nybakte moren.

Når jobben er usikker blir det ekstra ille når utgiftene øker. Låna blir dyrere, det samme blir alle de importerte varene som Island er avhengig av.

- Jeg prøver å velge ut det som er mest nødvendig. Tar en dag om gangen, og er optimist med tanke på at det skal løse seg på en eller annen måte, sier Camilla mens hun kikker på sin nyfødte datter.

- Det må være fint å være baby nå. Hun slipper å bekymre seg for noe, hun bare sover.