Datasikkerhet (Foto: TV 2 hjelper deg)
Datasikkerhet (Foto: TV 2 hjelper deg)

Vi slurver med datasikkerheten

Det viser en ny undersøkelse som Forbrukerrådet har gjort, og det er de yngste databrukerne som sikrer seg dårligst.

- Å være på internett uten brannmur og sikkerhetsprogramvare kan sammenlignes med å hoppe i strikk med en dårlig strikk, sier spesialist i IT -sikkerhet, Stein Møllerhaug.

- Det kan gå bra en liten stund, men før eller siden går det galt, og da smeller det skikkelig.

Bare halvparten sikkerhetskopierer
Bare åtte av ti er beskyttet gjennom bruk av brannmur, og ni av ti har antivirusprogramvare på hjemme-PC-ene sine, viser undersøkelsen. Men den yngste aldersgruppen, som omfatter de fra 15 til 24 år, kommer enda dårligere ut, spesielt når det gjelder å bruke antivirus.

- Det er kanskje et litt overraskende resultat, sier rådgiver i Forbrukerrådet, Ragnhild Amdam.

Undersøkelsen viser også at bare halvparten av oss sikkerhetskopierer de filene vi ønsker å ta vare på, og der er voksne like dårlige som ungdommen.

- Men konsekvensene av manglende sikkerhetskopiering rammer ungdommen mest, siden de er dårligst på sikkerhet og dermed kan miste alle filene sine for godt, hvis PC-ene deres blir angrepet, sier Amdam.

Hun anbefaler alle å ta sikkerhetskopier av filer de ønsker å ta vare på, det vil si å lagre dem på en enhet som er utenfor maskinen, som for eksempel en CD eller en minnepinne.

Ikke overraskende
Spesialist i IT-sikkerhet, Stein Møllerhaug, er ikke overrasket over at det de yngste brukerne som sikrer seg dårligst.

- Nei, ungdom er flinke med nettspill, med oppkoblinger og det å få utstyret til å virke, men de føler seg ofte udødelige og tar veldig mye sjanser. Og hvis sikkerhetsprogramvaren står i veien for dem, så fjerner de den. Dette er et problem, fordi nettopp ungdom har så mye av livet sitt på datamaskinen. Brannmur og antivirus, det er du nødt til å ha, konstaterer han.

Hele dataundersøkelsen til Forbrukerrådet finner du her!