kristin web2_680 (Foto: TV 2)
kristin web2_680 (Foto: TV 2)

Hva med de fattige, Kristin?

Onsdag presenterte regjeringen sin skryteliste over ting de har oppnådd. Men husket de fattigdommen?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Soria Moria-erklæringen sa den rød-grønne regjeringen at de hadde som mål å avskaffe fattigdom i Norge. De har kommet et stykke på vei, og onsdag kunne en stolt statsminister fortelle at arbeidsledigheten er halvert. Aldri før har flere vært i arbeid i Norge.

I årets statsbudsjett har SV fått gjennom en bred satsing på fattigdomsbekjempelsen, og bevilgningene økes med 1,25 milliarder. Totalt har denne regjeringen økt bevilgningene til fattigdomsbekjempelse med 3,2 milliarder kroner.

Har regjeringen bekjempet fattigdom slik de lovet? Si din mening under artikkelen.

Går ut over de unge

Under Landstinget onsdag forteller Morten Almsbakken, som selv jobber med fattige barn, at i familier der foreldre mottar sosialstønad, får ikke barn og unge tjene mer enn 3000 kroner i måneden. Om de overskrider beløpet blir det trukket fra foreldrenes stønad.

Han lurer på hva regjeringen vil gjøre med dette. Kan man bli kvitt fattigdommen med slike regler?

- Har du ikke råd til en penn? Jeg synes Kristin Halvorsen sa at hun skulle avskaffe fattigdommen med et pennestrøk?, sa en av publikummerne.

Halvorsen fikk kritikk for at sosialsatsene i Norge er forskjellig fra kommunene. Hun oppfordret kommunene på direkten om å bruke vett når de gir sosialstønad, slik at de ikke straffer en ungdom som får sommerjobb.

- Familien skal ikke straffes for det, sier finansministeren.

Les også: Finn Bergesen jr. svarer

Sannhetens time

Drammenseren Hildegun Pedersen lurer videre på om hva regjeringen synes om å innrømme at de ikke klarer å bekjempe fattigdommen i Norge.

- Vi bekjemper fattigdom hver dag, men å avskaffe fattigdommen helt, er et veldig krevende mål å sette seg. Noen sånne krevende mål setter vi oss, vi sier for eksempel «arbeid til alle», selv om det er noen som er arbeidsløse. Men vi kan ikke ha noen mindre målsetting enn det, sier finansminister Halvorsen.

Videre sier Kristin Halvorsen at viktige faktorer for å bekjempe fattigdom er å jobbe med rusproblematikken og arbeidsledighet.

Ulike sosialhjelpsatser

Hodejeger og økonom Elin Ørjasæter, som også sitter i panelet, lurer på hvorfor det er ulike sosialsatser rundt i landet. Hun savner objektive og klare regler for hva som gir rettigheter i forhold til sosialstønad.

- Både jeg og SV er veldig opptatt av dette. Men det er veldig omstridt å lage klare retningslinjer, sier Halvorsen.

Videre sier hun at hun er enig i at det burde være klarere retningslinjer. Mange kommuner vegrer seg for å sette opp sosialstøtten.

- Setter man opp sosialstøtten i Holmestrand, vil mange drammensere flytte dit, sier hun.

Har regjeringen bekjempet fattigdom slik de lovet? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.