Politiets åstedsbilde fra Dagaliveien viser William Nygaards fotspor over grusen etter at skuddene falt.
Politiets åstedsbilde fra Dagaliveien viser William Nygaards fotspor over grusen etter at skuddene falt.

Her løp Nygaard for livet

For 15 år siden ble forlagssjef William Nygaard skutt av en ukjent gjerningsmann. Hans forbrytelse var å gi ut en bok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken var såvidt passert 08.30 11. oktober 1993 da forlagssjef William Nygaard rundet hushjørnet i Dagaliveien 22 på vei ut til bilen sin.

- Jeg kom ut, svingte rundt inn på gårdsplassen og så at venstre hjul foran var punktert. Og jeg bannet litt over det, og gikk over på den høyre siden av bilen for å plukke ut telefonnummeret til Falken. Jeg tenkte: Nå orker jeg ikke å skifte hjul selv, forteller William Nygaard.

I det Nygaard står på passasjersiden med telefonen i hånden, kjenner han et voldsomt rykk i kroppen. Han blir stående og svaie inntil det kommer et støt til. Hans første tanke er at han har fått et elektrisk støt fra bilen.

Kastet seg utfor skråningen

- Jeg styrtet da mot en skråning og bare kastet meg utfor og rullet vekk, sier Nygaard i dag om skrittene han tok over grusen på gårdsplassen sin.

Politiets egne åstedsbilder viser hvor William Nygaard ble funnet. Pil 1 markerer funnstedet, pil 2 viser til skråningen og pil 3 til bilen
Politiets egne åstedsbilder viser hvor William Nygaard ble funnet. Pil 1 markerer funnstedet, pil 2 viser til skråningen og pil 3 til bilen

En eller flere gjerningsmenn hadde i det som framstår som en planlagt operasjon stukket hull i bilhjulet med kniv og skjult seg i nærheten. I alt tre skudd ble avfyrt mot William Nygaard med en grovkalibret Dan Wesson-revolver. Kulene traff ham bakfra - i mageregionen, ved venstre skulderblad og i hofta.

- Reddet av frakken

Revolveren var ladd med kuler av type Federal Hydrashock, en type ammunisjon spesialkonstruert for å drepe. En våpenekspert forteller til TV 2 at det trolig var frakken til Nygaard som reddet ham.

- Kula skal jo etter at den treffer, ekspandere til dobbelt størrelse når den treffer kroppen. Men i dette tilfellet hadde Nygaard på seg en frakk som tok av og gjorde at den ikke ekspanderte. Det var grunnen til at han overlevde, sier Willy Røgeberg.

Politiets bilde av Nygaards frakk. Pilene viser hvor kulene traff.
Politiets bilde av Nygaards frakk. Pilene viser hvor kulene traff.

Hørte ropene om hjelp

Jeg har forferdelige smerter.

En kvinne som var på besøk i nabohuset hørte Nygaards rop om hjelp, og løp til. Hun fant ham liggende i gresset.

- Ring fort etter sykebil, jeg har forferdelige smerter. Jeg må ha fått et kraftig støt fra bilen, var det Nygaard klarte å si til henne.

Da ambulansefolkene ankom, visste de derfor ikke at Nygaard var blitt skutt. Først da ambulansen ankom Ullevål sykehus en halv time etter skuddene oppdaget vakthavende overlege hva som hadde skjedd. Overlegen ringte politiet. Ti minutter senere hadde kriminalvakten på Oslo politikammer fått beskjed om at Nygaard var skutt.

Henlagt i fjor - «ukjent gjerningsmann»

Ikke siden rettsoppgjøret etter andre verdenskrig hadde en nordmann blitt skutt av politiske årsaker. Bare én gang tidligere var det utført internasjonal terror på norsk jord - i mars 1973 da den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki ble likvidert av israelske agenter på Lillehammer. En planmessig underminering av norske og internasjonale verdier.

Norge hadde med skuddene mot William Nygaard fått sin «Palme-sak». For 15 år etter at skuddene falt i Dagaliveien står saken fortsatt uoppklart. Nygaard-saken ble henlagt av politiet 19. april 2007. Årsaken til at politiet henla saken var at gjerningsmannen er ukjent.

Nygaard: - En terrorhandling

I dag beskriver William Nygaard Khomeinis fatwa over forfatteren Salman Rushdie og hans forleggere som en terrorhandling.

- En dødsdom fra et land over landegrensene og inn i andre land, er jo i realiteten en terrorhandling. Og forløp til det vi senere har sett av terrorisme. For min del lever jeg godt med det slik det er. Men det jeg vanskelig kan leve med og Norge ikke kan leve med - og langt mer enn det - de vestlige samfunn ikke burde kunne leve med, er at dette er en sak hvor det pågår en planmessig underminering av norske og internasjonale verdier, hvor drap settes i system gjennom en fatwa. Det kan ikke vestlige demokratier ha på sin kappe. Og derfor har det norske politiet etter min mening en stor oppgave i nettopp å oppklare og avdekke sporene for våre verdiers skyld, sier William Nygaard.