DREPT: Dagbladet journalist Carsten Thomassen. (Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet)
DREPT: Dagbladet journalist Carsten Thomassen. (Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet)
PREGET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk presentert tegningene av det nye biblioteket i Kabul. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX/SCANPIX)
PREGET: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk presentert tegningene av det nye biblioteket i Kabul. (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX/SCANPIX)

Minnes Carsten i Kabul

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var tydelig preget da han presenterte tegningene av det nye biblioteket i Kabul som skal bære Carsten Thomassens navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nesten ni måneder etter angrepet mot Serena hotell i Kabul, kom Jonas Gahr Støre (Ap) tilbake til den afghanske hovedstaden tirsdag. I dag ble det holdt en minnemarkering bak strengt bevoktede murer i den norske ambassaden i Kabul.

Carsten Thomassen Library

Støre ble presentert for arkitekttegningene til Carsten Thomassen Library, som blir en del av det norskstøttede NIMA-instituttet som utdanner kommende afghanske byråkrater.

Det er afghanske myndigheter som har kommet med forslaget om at biblioteket skal bære navnet til Dagbladet-journalist Carsten Thomassen.

- Han ofret sitt liv for oss afghanere. Han vil alltid være i våre hjerter og bønner, og dette biblioteket vil viderebringe minnet om ham til framtidige generasjoner, sa utdanningsminister Hanif Atmar.

DREPT: Dagbladet-journalist Carsten Thomassen. (Foto: Sveinung
  Uddu Ystad/Dagbladet)
DREPT: Dagbladet-journalist Carsten Thomassen. (Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet)

- Flott minnesmerke

Støre, som selv holdt en tale i Thomassens begravelse, var en av de første som bidro med noen bøker til det framtidige biblioteket.

- Jeg er veldig glad for at dette har latt seg gjøre. Det blir et flott minnesmerke over Carsten Thomassens arbeid. Jeg ser fram til den dagen jeg kan besøke dette biblioteket, sier Støre til NTB.

14. januar i år angrep to menn fra Taliban hotellet i hjertet av den afghanske hovedstaden. Blant de mange nordmennene som var gjester på Serena, var utenriksminister Jonas Gahr Støre og Dagbladets journalist Carsten Thomassen. Han døde senere på Natos feltsykehus.

- Hold deg unna Serena

Besøket til Støre var denne gangen holdt strengt hemmelig. Journalister hadde lovet ikke å publisere noe om reisen før Jonas Gahr Støre hadde landet. I utgangspunktet skulle det meste av utenriksministerens delegasjon, kanskje med unntak av ministeren selv, bo på Serena hotell - som sist.

Støre skal også ha ønsket å holde minnemarkeringen for Carsten Thomassen på hotellet.

Utenfor Serena Hotel hvor Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen
  ble drept i et attentat mot hotellet. Nå blir pakistansk etterretningstjeneste
  beskyldt for angrepet. (Foto: TV 2)
Utenfor Serena Hotel hvor Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen ble drept i et attentat mot hotellet. Nå blir pakistansk etterretningstjeneste beskyldt for angrepet. (Foto: TV 2)

TV 2s reporter Fredrik Græsvik, som også befant seg på Serena hotell da det ble angrepet, valgte også å komme tilbake til hotellet. Men kort tid før flyet med Støre lander får han beskjed om å komme seg unna Serena.

Les hans blogg: - Kom deg vekk fra Serena!

- Må snakke med Taliban

Jonas Gahr Støre sa onsdag at han mener at også Taliban må inkluderes i samtaler for å løse konflikten i Afghanistan.

Utenriksministeren hadde i dag møter med blant annet Afghanistans president Hamid Karzai.

Se reportasjen fra Afghanistan her: