stoltenberg680
stoltenberg680

- Bløff om vei

Opposisjonen mener regjeringen innfrir ikke sine egne løfter om investeringer til vei og jernbane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Opposisjonspartiene mener regjeringen ikke har fortalt sannheten når de har skrytt av at de har oppfylt det de lovet i den forrige transportplanen.

Les også: Tre milliarder til vei og jernbane

Tilfreds

I hele dag har statsminister Jens Stoltenberg og Samferdselsminister Liv Signe Navarsete skrytt av at de har innfridd det de har lovet i den nasjonale transportplanen.

- Når det gjelder de løftene vi ga så har vi ikke bare oppfylt dem, men vi har overoppfylt dem, sier statsminister Jens Stoltenberg til tv2nyhetene.no.

- Bløff om vei

Men skryt fra de rødgrønne imponerer slett ikke opposisjonen på Stortinget:

- Det er en bløff, når det gjelder vei så mangler det 623 millioner kroner, sier Høyres transportpolitiske talsmann, Trond Helleland.

Tallet står i regjeringens eget budsjettdokument. Mens det er bevilget mer enn lovet til vedlikehold er regjeringen ikke i mål med løftene om veiinvesteringer.

Enormt behov

- Det er bra de gjør noe på forfallssida, men det er et enormt behov for nyinvesteringer, sier direktør for samfunnskontakt i NAF Håkon Glomsaker.

Han er glad for at regjeringen har innfridd mer enn de har lovet når det gjelder vedlikehold av veier, men hadde håpet at også løftene om investeringer ville bli innfridd.

På Stortinget er Høyres transportpolitiske talsmann svært overrasket over at regjeringen skryter, selv om de har innfridd løftene om investeringer i nye veier.

- Det har ikke blitt noe mer vei enn det de har planlagt det har heller blitt mindre, sier Trond Helleand til tv2nyhetene.no)

Kjepphøy retorikk

Regjeringen presenterte i dag en storstilt satsing på jernbane på Lysaker stasjon.

Men ifølge budsjettdokumentet er heller ikke investeringene til jernbane så store som regjeringen lovet å gjennomføre på fire år. Et klart løftebrudd mener opposisjonen.

- Jeg er litt overrasket over at de ikke kan være litt mer ærlige, de vet at vi leser budsjettet i ettertid så de hadde tjent på å være litt mer ærlige, sier Borghild Tenden fra Venstre.

Hun er nestleder i Stortingets transportkomité og hadde ønsket seg en litt mer edruelig presentasjon av budsjettet fra regjeringens side.

- Det har vært mye kjepphøy retorikk fra regjeringen i dag, sier Tenden.