Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Advarer mot økonomiske eksperimenter

Ikke uventet preger økonomi og finanskrise årets trontaledebatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens Oslo Børs raste i formiddagstimene mandag, holdt Statsminister Jens Stoltenberg trontaleinnlegget, der han trakk fram at norsk økonomi har et godt fundament, og er regulert på en slik måte at det vil begrense svingningen i markedene.

Les hele Stoltenbergs innlegg her.

Angrep på Frp

Stoltenberg gikk i sitt innlegg fort til angrep på Fremskrittspartiets økonomiske politikk.

- Det Fremskrittspartiet foreslår, er i virkeligheten et angrep på grunnlaget for den norske modellen i en tid da den heller burde styrkes. De går til kamp mot politisk styring og kontroll i en tid da vi burde ha mer av det, ikke mindre, sa Stoltenberg.

- Det er Siv Jensens og Per Sandbergs liberalisme, der president George W. Bush omtales som sosialist, som nå står som alternativ til den velprøvde og trygge norske modellen vi har bygget samfunnsutviklingen på etter krigen, fortsatte han.

Temperaturen i debatten steg fort etter innlegget. Fremskrittspartiet ved Siv Jensen gikk til motangrep og sa at Stoltenberg kom med feilinformasjon om Fremskrittspartiets politikk.

Se intervju med Stoltenberg her:

- Norge fører Frp-politikk

- Det har vært et enstemmig storting som står bak samtlige reguleringer av norsk finanssektor, sier Jensen.

At Fremskrittspartiet prøver å fravike sitt eget partiprogram der det står at de er et liberalistisk parti som ønsker et bank- og kredittmarket uten politisk regulering og styring, går ikke upåaktet hen fra regjeringens side. Hill-Marta Solberg tok tak i dette og krevde et svar på hva slags pengepolitikk Fremskrittspartiet egentlig vil ha.

- Fremskrittspartiet mener at den penge- og kredittpolitikken Norge har i dag, og som Fremskrittspartiet har slåss for siden 80-tallet, er den beste, svarte Jensen.

Siv Jensen og Frp kom i fokus i trontaledebatten mandag.
Siv Jensen og Frp kom i fokus i trontaledebatten mandag.

- Ikke tid for eksperimenter

Erna Solberg sier også at det er uaktuelt for Høyre å samarbeide med et Fremskrittsparti som ikke fører en ansvarlig politikk, og partiets finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner pekte blant annet på Frps forslag om å kutte til Kredittilsynet.

- Tiden er ikke inne for økonomiske eksperimenter. Det har derfor vakt oppsikt at Frp forsvarer kutt i tilsynsordninger, og fortsetter å dele ut TV-milliarder, sa Sanner.

Det kan virke som Jensen vil redusere forskjellene mellom de politiske partiene i sine innlegg.

- Vi har fått denne krisen på grunn av et dårlig regulert system i USA, sier Siv Jensen fra talerstolen, og krever videre konkrete svar på hva regjeringen har tenkt å gjøre for å komme igjennom den økonomiske krisen.

Se intervju med Jensen her:

Isolert Frp

- Vi ser at Fremskrittspartiet er svært isolert i norsk politikk, sier Solberg til TV 2 Nyhetskanalen. Noe TV 2s politiske kommentator Stein Kåre Kristiansen er enig i.

- Ingen partier støtter Fremskrittspartiets økonomiske politikk, og Frp løper bort ifra sitt eget program, sier TV 2s politiske kommentator Stein Kåre Kristiansen.

Se Kristiansens kommentar her:

Lite press på Soria Moria

Det kan være overraskende at fokuset i årets trontaledebatt startet med en så sterkt fokus på forskjellene mellom liberale og sosialistiske politiske prinsipper, og ikke regjeringens oppfølging av Soria Moria-erklæring.

En internasjonal finanskrise tvinger nødvendigvis fram en slik debatt i vårt eget land. Aksjekursene på Oslo Børs har falt med 41 prosent siden nyttår, og Stoltenberg er klar på at vi kommer til å merke virkningene av økonomiske nedgangstider internasjonalt.

Han forsikrer at statsbudsjettet som legges fram i morgen er godt tilpasset det urolige finansmarkedet.

- Det er et budsjett som tar høyde for lavere vekst, og som gir oss handlefrihet til å møte tilbakeslaget i norsk økonomi, sier Stoltenberg.

- Dersom den internasjonale finanskrisen blir mer dyptgående og mer langvarig enn vi i dag legger til grunn, har vi handlefrihet til å trappe opp tiltakene for å holde hjulene i gang. Det skyldes at det gjennom mange år har vært ført en ansvarlig økonomisk politikk. Vi har orden i økonomien, sier Stoltenberg.

Debatten vil fortsette til midnatt.