VIL UTSETTE: Biskop Per Oscar Kjølaas ber Jens Stoltenberg gripe inn i OL striden.  (Foto: Bendiksby, Terje/Terje Bendiksby  / SCANPIX)
VIL UTSETTE: Biskop Per Oscar Kjølaas ber Jens Stoltenberg gripe inn i OL striden. (Foto: Bendiksby, Terje/Terje Bendiksby / SCANPIX)

Ber Jens utsette OL-saken

Biskop mener OL-striden latterliggjør og fornedrer Nord-Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag formiddag avgjør idrettsstyret Tromsø-OLs videre skjebne, men nå ber biskop Per Oskar Kjølaas statsminister Jens Stoltenberg om utsette hele OL-saken.

- Tiden kan lege sårene

- Jeg spør meg hva som kan gjøres for å lege de sårene som har oppstått. Og jeg tror det nå bare er statsministeren og statsråden som kan bidra konstruktivt. De må sørge for at saken blir utsatt. At den ikke blir tatt opp til avgjørelse i idrettsstyret mandag, men at partene får tid til å sette seg ned å drøfte saken i ro og fred. Det er ingenting annet som kan virke forsonende nå, sier Kjølaas til Nordlys.

Biskopen mener OL-striden fører til en latterliggjøring og fornedring av Nord-Norge.

- Lukt av mistillit

- Det framkommer en masse fordommer som jeg trodde vi skulle være foruten i 2008. Jeg kjenner en lukt av omkamp. Og en lukt av mistillit mot at Nord-Norge skal kunne klare å reise et slikt arrangement, sier han.

Kjølaas understreker at han ikke uttaler seg på bakgrunn av tall, men kun det han ser rører seg i folkedypet.

Han mener OL handler mest om kultur og synes det som skjer er svært uheldig både for idretten og for landsdelen.

Milliardsprekk

Det er en drøy uke siden Veritas-rapporten om OL i Tromsø ble offentliggjort. Den slo fast at netto utgifter til et OL i 2018 blir på 19,1 milliarder kroner, mot 9 milliarder i budsjettet som fulgte søknaden fra Tromsø.

Entusiasmen for OL i Tromsø sank betraktelig fra flere hold etter at tallene kom fram i lyset. Den gjennomgående holdningen fra folk flest var at OL ble for dyrt og at pengene heller bør gå til for eksempel bedre veier og skole. De fleste andre steder enn i Nord-Norge.

Raser mot idrettstyret

Nordnorske rikspolitikere raser mot idrettspresidenten og idrettsstyret som de mener har gjort til en nord-sør-konflikt.

De fleste er opprørte over den manglende støtten og at idrettsstyrer har vetorett i OL-saken.

Idrettspresident Tove Paule har uttalt at det er svært mange ting idrettsstyret må ta stilling til i forhold til rapporten som ble framlagt. Paule sier til NTB at hun forventer bråk uansett hva utfallet på det ekstraordinære møtet blir.

(Du kan følge det ekstraordinære møtet fra Gardermoen direkte på tv2nyhetene.no og TV 2 Nyhetskanalen fra klokken 12.30.)