Illustrasjonsbilde  (Foto: Maya Alleruzzo/SCANPIX)
Illustrasjonsbilde (Foto: Maya Alleruzzo/SCANPIX)

Terrorleder drept

Amerikanske tropper hevder å ha drept en av al-Qaedas mesterhjerner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mahir al-Zubaydi, også kjent som Abu Assad og Abu rami, skal ha ledet en gruppe som står bak bombeangrepene i Bagdad som tok livet av 16 personer denne uken.

Ifølge amerikansk etterretning var al-Zubaydi sjef for al-Qaedas styrker i hele delen av Bagdad øst for elven Tigris. Han skal ha spilt en nøkkelrolle under planlegging av de verste grusomhetene i Bagdad de siste årene.

al-Zubaydi deltok også under henrettelsen av fire russiske diplomater i juni 2006.

De amerikanske troppene sporet al-Zubaydi opp i det sunnimuslimske området Adhamiya. Etter å ha omringet huset han befant seg i, beordret de ham til å overgi seg. Mannen avfyrte skudd mot de amerikanske troppene, og ble selv skutt og drept etter en kort skuddveksling. En kvinne som skal være al-Zubaydis kone ble også drept.

- At han nå er fjernet fra al-Qaeda-nettverket vil sende sjokkbølger gjennom terrornettverkene i Bagdad, sier en amerikansk talsmann til nyhetsbyrået AP.

Ifølge den amerikanske talsmannen sliter al-Qaeda med å rekruttere medlemmer for tiden, og drapet på al-Zubaydi vil gjøre rekrutteringen vanskeligere i tiden fremover.