Proforma (Foto: TV 2)
Proforma (Foto: TV 2)

Kjærlighet eller kynisme?

Si din mening om saken her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kom han til Norge med ett mål for øye; å gifte seg med en norsk kvinne slik at hele hans tyrkiske familie etter hvert skulle få innpass i landet vårt? Eller var det ekte kjærlighet mellom de to, den norske kvinnen og kurderen Alpaslan Buga, som kom hit på turistvisum i 1999?

- Ikke jukset

Alpaslan Buga forteller til Lørdagsmagasinet at han ikke har jukset seg inn i landet, at han var skilt fra sin tyrkiske kone i Tyrkia, og at han ble glad i den norske kvinnen som han så var gift med i fem år.

At han igjen giftet med sin første, tyrkiske kone, skyldtes at de fire barna deres presset på for et nytt ekteskap mellom mor og far.

UDI, derimot, tror at Alpaslan Buga hadde en langsiktig plan; at hans norske kone var ledd i denne planen, at det skulle ende opp i skilsmisse fra henne og deretter gjenforening med hele den tyrkisk-kurdiske familien.

Ser et mønster

Utlendingsmyndighetene forteller til Lørdagsmagasinet at de ser et mønster.

Der vel hundre tyrkiske menn har gjort det samme; de skiller seg fra sin kone, kommer til Norge hvor de finner en ny ektemake, men ekteskapet går over styr etter noen få år. Da har mennene fått bosettings- og arbeidstillatelse eller statsborgerskap, og de begynner å søke om gjenforening med sin tyrkiske familie.

Og den opprinnelige tyrkiske partneren blir igjen den «offisielle» partneren.

SE LØRDAGSMAGASINETS REPORTASJE HER:

266099

Religiøs gift

I den delen av Tyrkia, hvor disse kommer fra, er religiøse ekteskap mye viktigere enn det formelle ekteskapet som er det sedvanlige ellers i Tyrkia. Det forteller assisterende avdelingsdirektør i UDI, Christine Wilberg Poulsson. UDI mener å ha funnet bevis for at disse ekteskapene, som ble ”oppløst” rent juridisk, har bestått religiøst hele den tiden hvor tyrkerne har vært gift norsk.

- Bygdesladder, påstår advokaten til familien Buga, Leif Strøm som representerer flere tyrkere som har fått varsel om tilbakekall av arbeids- og oppholdstillatelser, eller statsborgerskap. Trondheimsadvokaten hevder at UDI har gjort slett arbeid, at de har dratt rundt på landsbygda og hentet inn historier fra naboer som kanskje misunte disse mennenes «suksess» i Norge.

– Det er da ikke uvanlig med skilsmisser i Norge, heller, sier Strøm og tilføyer at ekteskap mellom norske kvinner og utenlandske menn nok har enda mer motstand i seg enn de rent norske. Han synes ikke det er det minste merkelig at barna i denne familien har tryglet foreldrene om å finne sammen igjen.

UDI vil i nær framtid komme med sin endelige avgjørelse.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under.