Frp skatt 680 (Foto: TV 2)
Frp skatt 680 (Foto: TV 2)

Skattekrav på 1,9 millioner

Frp får et skattekrav på 1,9 millioner kroner. Partiet anker vedtaket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under en pressekonferanse fredag ettermiddag at generalsekretær Geir A. Moe i FrP sa at ligningskontoret og skatt øst har tatt feil i denne saken

og at FrPs egen granskning av saken viser at ligningsmyndighetene har lagt feil jus til grunn når de fattet deres opprinnelige vedtak.

Moe angrep ligningsmyndighetene ved Oslo ligningskontor og Skatt Øst for å ha lagt en total ny jusvurdering til grunn når det gjelder hvordan reiseregninger skal behandles av de som får dekket de samt hvordan de skal oppføres i ligningen.

Frp-skatt-680 (Foto: TV 2)
Frp-skatt-680 (Foto: TV 2)

Moe dro under pressekonferansen frem uttallige eksempler på hvordan FrP i ettertid har lagt frem all dokumentasjon

som Oslo ligningskontor har bedt om. FrP mener ligningskontoret har surret det hele til ved å slå fast at dokumentasjon som legges frem i ettertid ikke gjelder.

Det er dokumentasjon som legges frem i det øyeblikket en reiseregning legges frem som teller og kun den ifølge Moe og FrP.

Dette er altså helt feil ifølge Moe og FrP som mener saken er så graverende feil at de forventer en unnskyldning fra ligningsmyndighetene.

Carl I. Hagen innrømmer at han skulle brukt mer tid på å etterkomme at regelverket ble fulgt til boka i alle saker men mener at de fleste sakene som ligningsmyndighetene mener FrP har brutt skatteloven skyldes at skattemyndighetene tolker hva faglig innhold er.

- Vi kan ikke akseptere at skattemyndighetene bestemmer hva som er faglig forsvarlig.

- FrP mener de fleste av disse reisene er brukt til faglig påfyll og det har vi dokumentert, sier Carl I. Hagen.

Partileder Siv Jensen sier at stortingsgruppa vil betale hele regningen fra skattemyndigheten men er rystet over det som har kommet frem når det gjelder skattereglene.

- Denne saken viser hvor vanvittig deler av det norske skatteregelverket er. Det er vår plikt å forfølge de deler av denne saken som avslører vanviddet.

Derfor har vi anket saken til skatteklagenemnda og jeg har anmodet stortingets visepresident om å foreslå i presidentskapet at presidentskapet bør anmode skatt øst om å foreta en tilsvarende vurdering av de øvrige partigrupper på stortinget.

- Alt annet vil bli oppfattet som forskjellsbehandling, avsluttet partilederen.

Bakgrunn for pressekonferansen

Partiet har innkalt til pressekonferanse, og formann Siv Jensen, generalsekretær Geir Mo og tidligere formann Carl I. Hagen vil være til stede.

På pressekonferansen vil den omstridte rapporten om mulig skattejuks bli presentert. Fremskrittspartiet har holdt rapporten hemmelig helt siden de fikk den i fjor sommer.

Oslo ligningskontor brukte ett år på å granske partiets stortingsgruppe for mulig skattesnusk. Men innholdet har altså vært unntatt offentlighet.

Oslo Ligningskontor har siden før jul i fjor gransket utbetalinger til seks Frp-topper på tilsammen nesten en halv million kroner. Frp er gransket av ligningsmyndighetene fordi offentlige middler er brukt til flere reiser som ikke er har vært oppgitt til beskattning.

De seks er: Carl I. Hagen, Hans Røsjorde, Fridtjof Frank Gundersen, Jan Simonsen, Øystein Hedstrøm og nå avdøde John Alvheim.

Skattemyndighetene har tidligere hevdet at Frp brøt loven da de overførte 416.000 kroner fra stortingsgruppen til en hemmelig reisekonto i 1997.

De seks Frp-toppene skulle således få et skattekrav på titusener av kroner.

De seks Frp-toppene som undertegnet vedtaket om å opprette kontoen, fikk et påslag i inntekten på rundt 70.000 kroner hver.