Over halvparten av norske barnehager er private. I Bergen er kun 3 av 10 barnehager kommunale.  (Foto: Ole Ebbesen/TV 2)
Over halvparten av norske barnehager er private. I Bergen er kun 3 av 10 barnehager kommunale. (Foto: Ole Ebbesen/TV 2)

Her legges det ned barnehager

Bare den siste uken har tre private barnehager lagt ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Private Barnehagers Landsforbund frykter tallet bare vil øke fordi uforutsigbarheten blir stadig større for dem som driver private barnehager.

Jørn-Tommy Schjelderup, informasjonssjef i Private Barnehagers Landsforbund frykter flere barnehager vil legge ned i fremtiden. 
 (Foto: Ole Sommerset/TV 2)
Jørn-Tommy Schjelderup, informasjonssjef i Private Barnehagers Landsforbund frykter flere barnehager vil legge ned i fremtiden. (Foto: Ole Sommerset/TV 2)

I en rekke kommuner jobbes det nå på spreng for å klare å oppnå full barnehagedeking.

Det er derfor svært ubeleilig at hele 94 private barnehager har måttet gi tapt det siste året - allerede før målet om barnehageplass til alle er oppnådd.

Tusenvis private plasser
Ved utgangen av fjoråret gikk 250 000 norske barn i barnehager, av dem gikk 115 439 i private barnehager.

Tall på hvor mange barn som ikke har barnehageplasser per dags dato, kun måneder før lovfestet rett til barnehageplass blir en realitet, er ikke klart ennå. Deparmentet samler inn tall til en årlig oversikt hver høst, og årets tall er foreløpig ikke klare.

I fjor viste høstoversikten at om lag 6 000 nye barn hadde fått plass i barnehagene i perioden januar til september 2007.

59 prosent av de nye barna fikk plass i en kommunal barnehage, mens 41 prosent fikk plass i en ikke-kommunal barnehage.

I fjor var dekningsgraden for aldersgruppen 1-5 år 84 prosent. Kunnskapsdepartementet forventer en vekst ettersom utbyggingen av nye barnehageplasser har fortsatt for fullt i 2008.

Ved årsskiftet var dekningsgraden for aldersgruppen 1-5 år var høyest i Sør-Trøndelag med 90 prosent, mens Oslo lå lavest med vel 80 prosent.

Dobling nedleggelser
Antallet nedleggelser må sees i sammenheng med at løfter om likebehandling av private og kommunale barnehager ikke føles opp, mener Privat Barnehagers Landsforbund.

En fylkesoversikt TV 2 har fått tilgang til viser at Hordaland, Rogaland og Sør-Trøndelag troner på toppen over fylker der flest private barnehager har måttet legge ned i 2008.

I Trondheim, regjeringens fyrtårn for regjeringens rødgrønne barnehagepolitikk, har fire barnehager kastet inn håndkledet så langt i år.

Også tre barnehager i nabokommunen Malvik legger ned.

SJEKK DITT FYLKE HER:

(saken fortsetter under grafikken) 2272301

- Det er dramatisk. Nå er vi bare i september, og tallene viser en fordobling siden i fjor, sier Jørn-Tommy Schjelderup, informasjonssjef i Private Barnehagers Landsforbund.

Takk, og farvel?
Schjelderup forstår ikke at regjeringen lar dette skje:

- Det er klart de som har drevet private barnehager uten forutsigbarhet i dag, de har gjort samfunnet en stor tjeneste. Norge har spart masse penger på dette. Og det må være mye billigere for Norge å investere i forutsigbarhet for disse private barnehagene slik at de kan fortsette, enn at kommunene skal overta og betale enda mer penger ut.

Hordaland fylke topper statistikken med 14 nedlagte private barnehager så langt i år. I tillegg kommer minst to Vappus-barnehager i Bergen, blant annet Fløen barnehage.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell er fornøyd med at regjeringen bidrar med 20 milliarder kroner i året til barnehagebygging.  (Foto: Erlend Sørbø/TV 2)
Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell er fornøyd med at regjeringen bidrar med 20 milliarder kroner i året til barnehagebygging. (Foto: Erlend Sørbø/TV 2)

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell mener det er viktig å huske at det til tross for en rekke nedleggelser, er antallet barnehager som har ønsket å starte opp i det samme tidsrommet stort:

- Det er viktig å huske at vi har bygget titusenvis av nye barnehageplasser de siste årene - både private og offentlige. Så det er ingen tvil om at det går an å drive barnehager på de bevilgningene vi har fra staten. Jeg er likevel innstilt på å gå igjennom de barnehagene som nå blir lagt ned for å se på hva grunnen er og å vurdere om vi skal gjøre noe.