høstgryte (Foto: TV2)
høstgryte (Foto: TV2)

Høstgryte

En kraftig og smakfull gryte til høstens lune innekvelder!

ca 800 g benfritt lammekjøtt
eller kjøtt fra vilt, for eksempel elg, hjort eller rein

smør

salt, grovmalt pepper

1 1/2 ts tørket timian

3-4 knuste einebær

kraft/vann

2 skiver sellerirot

1 persillerot

1-2 gulrøtter

1 løk eller 5-6 sjalottløk

2-3 dl matfløte eller seterrømme

ca 50 g brunost eller 2 –3 ss naturell snøfrisk
(eller med einebær eller skogssopp)

maisennamel til jevning

ca 250 g sopp

3-4 skiver bacon

Skjær kjøttet i terninger og brun det i en panne i små porsjoner og legg over i en gryte.
Krydre med salt, pepper, knuste einebær og timian.
Tilsett kraft/vann til det står halvt opp på kjøttet.
Kok opp og la trekke i 20-30 min.
Del grønnsaker og løken i båter og surr i smør og tilsett i gryten.
La kjøtt og løk trekke til kjøttet er mørt 15-20 min.
Tilsett brunost eller snøfrisk, kok opp og la trekke i 10-15 min.
Smak til med salt, pepper og krydder og jevn om nødvendig med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann.
Del sopp i båter og stek den tørr og lett brun i stekepanne med litt nøytral olje.
Tilsett smør og bacon skåret i små biter.
Stek til sopp og bacon er gyllent.
Smak til med salt, pepper og litt timian.

Server med potetmos og rørte tyttebær.

Potetmos:

Skrell og kok 8-10 mandelpoteter møre.
Det gjør ingenting om de går i stykker.
Hell av kokevannet.
Tilsett ca 100 g smør(eller mer) og rør sammen til en grov mos med en visp.
Smak til med salt og pepper.

Flere oppskrifter fra Wenche finner du på artoftaste.no