Kåre Willoch da han lanserte sin nyeste bok i september.  (Foto: SCANPIX/SCANPIX)
Kåre Willoch da han lanserte sin nyeste bok i september. (Foto: SCANPIX/SCANPIX)

Gratulerer, Kåre

Statsmannen fyller 80 år i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kåre Willoch var leder av Høyre fra 1970 til 1974 og statsminister fra 1981 til 1986.

Senere var han fylkesmann i Oslo og Akershus (1989-1998) og styreleder i NRK fra 1998-2000. Willoch er utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs ordenen og æresdoktor ved St. Olafs College Minneapolis, USA.

Skriv din gratulasjon til bursdagsbarnet nederst i saken.

En mildere Willoch

De senere årene har Willoch ved flere anledninger gått ut med kraftige angrep på Israels politikk overfor Palestina, og mange mener at han har blitt mer rundt i kantene på sine eldre dager.

- Det stemmer nok at jeg har blitt litt rundere i kantene, men mindre konservativ har jeg ikke blitt, sier Kåre Willoch til TV 2 på bursdagen. Han mener at det å oppfordre til moderasjon er å være radikal.

- Mine synspunkter er tilpasset nåtiden, og det er nødvendig. Jeg pleier å si at dere unge mennesker på må følge med i tiden, forteller Willoch.

- Han blomstrer!

Det er mange som vil hylle Kåre Willoch på den store dagen. Blant gratulantene er Thorbjørn Berntsen, tidligere Ap-politiker.

- Vi har hatt våre dueller, men vi er også enig i mye. De siste årene har vi hatt felles synspunkter i mange miljøsaker, som er vår tids store utfordring, sier Berntsen, som ikke ligger skjul på at de to er svært forskjellige typer.

- Jeg er for eksempel sikker på at Willoch aldri har kalt en politisk motstander for drittsekk, ler Berntsen, med klar referanse til da han selv omtalte sin britiske kollega John Gummer en drittsekk i forbindelse med en krangel om Sellafield-anlegget mens han var miljøvernminister i 1993.

Ifølge Berntsen har Willoch med tiden frigjort seg fra snever partipolitikk, noe han mener har vært veldig stimulerende.

- Han engasjerer seg i et bredere felt, og har blomstret til, sier Berntsen til TV 2.

Får fortsatt innspill

Også dagens leder i Høyre, Erna Solberg, hyller Willoch i dag.

- Jeg vil si tusen takk for en enorm innsats for partiet og for at han fortsetter å utfordre oss. Solberg forteller at partiet fortsatt mottar innspill og forslag fra den tidligere lederen.

No name (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)
No name (Foto: Junge, Heiko/SCANPIX)

- Ikke alltid han får gjennomslag, men slik var det vel ikke når du var partileder heller, sier en lattermild Solberg til jubilanten.

Lett å prate med

Tidligere renholdsassistent for Høyre på Stortinget, Greta Amundsen, sier at hun har hatt stor glede av å jobbe for Willoch og Høyre i 30 år.

- Vi fant raskt tonen, og kunne prate om alt mulig, forteller Amundsen til TV 2. I morgen skal hun delta i Kåre Willochs 80 års lag.

Høyre holder mottakelse for sin tidligere partileder klokken 16 fredag.