Potet- og havregrynsmuffins, grove smørbrødvafler

Pastasalat med kjøttboller

Hvordan få barn til å velge sunn og næringsrik mat?
Gode tips til sesongen - piknik på stranda, avslutningsmat osv

Potet- og havregrynsmuffins:

Nesten som en omlett. Serveres lune eller kalde med en grønn salat.
Ta med som ”nistemat” til jobb, skole eller ut på tur.
Ca 45 min inkl steking i stekeovn.
Glutenfrie.

Visp sammen egg og melk.
Finhakk løk, bacon og hvitløk.
Skjær poteter i terninger.
Skyll og rist godt av frisk spinat eller tin frossen spinat.
Surr løk i olje/ smør, tilsett finhakket hvitløk, skinke i små treninger og poteter og la surre 4-5 min.
Tilsett spinat helt mot slutten.( klem ut vannet fra frossen spinat.)

Bland de stekte grønnsakene i egg og melkeblandingen.
Tilsett havregryn og revet hvit ost og smak til med salt og pepper.

Smør store muffinsbrett med olje eller bruk papirformer.
Fordel blandingen i formene og stek på midterste rille i varm stekeovn 180 oC i 20-30 min. (Steketid avhengig av størrelsene på muffinsene.)

Kryddrede grove vafler med eple:

Rør sammen alle ingrediensene med unntak av epler til en glatt røre.
Juster tykkelsen med melk.
La røren stå og svelle10-12 min.
Riv eplene opp på et råkostjern og tilsett i røren.

Stek i vaffeljern.

Tips: glutenfrie: bruk glutenfrie havregryn og grovt mel og 1 ss fiberhusk .

Smørbrødvafler med havregryn, servert med ost og skinke:

La havregryn svelle i melken ca. 30 min.
Visp sammen resten av ingrediensene og rør sammen med havregryn og melk.
La røren svelle 15-20 min.
Stek vaflene gylne i vaffeljern.
Jernet kan ev smøres med litt olje.

Server med ost ( hvitost eller smøreost) skinke, paprika, tomat agurk og salat.

Pastasalat:

100 g ukokte pastaskruer eller makaroni med fiber ( ev glutenfri)

1 paprika

1-2 vårløk

1/2 slangeagurk

8-10 sherrytomater eller 2-3 tomater i båter

2 grovrevet gulrot

Valgfritt: ost i terninger , skinke i strimler, kjøttboller( se egen oppskrift ) eller middagsrester f eks kylling

hjertesalat

Kok pasta som anvist på pakken. Hell av vannet og vend inn litt olje i pastaen.
Del grønnsaker i terninger/ biter.
Bland lett sammen.
Tilsett ost eller kjøtt om ønskelig.
Vend inn dressing.

Dressing:

Pesto:

2 ss ristede pinjekjerner ev. solsikkekjerner

25-30 store blader av basilikum

2-3 fedd hvitløk

ca 1 1/2 dl olivenolje

ca 50 g revet parmesanost

Rist/stek pinjekjerner i en tørr stekepanne til de er gylne.
Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding.
Spe med olje i en tynn stråle.
Tilsett revet ost helt til slutt.
Smak til med salt.
Tips: Pesto kan oppbevares i kjøleskapet i et tett glass 2-3 dager.

Kjøttboller:

Ca 500 g karbonadedeig eller kvernet kyllingkjøtt

1 ts salt

grovmalt pepper

1 fedd finhakket hvitløk

1 ts tørkede urtekrydder, for eksempel Provenceblanding

ca ¾ dl kaldt vann

ev 1 ss finhakket chili og 1 ss sweet chilisaus

Bland sammen karbonadedeigen og resten av ingrediensene, begynn med 1/2 dl vann.
Form til små kjøttboller med en teskje og stek i litt olje i stekepannen.