Dressinger til grillmat
Mangosalsa:
Melk- og glutenfri.
Til kjøtt eller fisk, eller som tilbehør til is og dessert.
2 mango
½ slangeagurk
1 rød paprika
1 ts frisk ingefær
frisk mynte
1 ss olivenolje
1-2 ss sweet chilisaus ( kan sløyfes)
1-2 ts lime eller sitronsaft
Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger og finhakk frisk
ingefær.
Bland inn mynte, olje og sitronsaft.
La salaten stå og trekke 20-30 min før servering.
Gazpachosaus:
Til kjøtt eller fisk. Melk - og glutenfri.
1 agurk
2 paprika
1 løk
2-3 fedd hvitløk
8-10 basilikumblader
3 tomater, hermetiske uten juice
saften av 1 lime evt 1/2 sitron
1/2 dl olivenolje
salt, pepper
Rens og del grønnsakene i biter.
Kjør grønnsakene i en foodprocessor med de andre ingrediensene.
Spe med olivenolje og smak til med salt og pepper.
La sausen stå og trekke smak ca. 1 time før servering.
Dressinger med rømme og yoghurt:
En dressing med rømme / yoghurt som basis kan serveres som tilbehør til kjøtt,
fisk, fugl eller grønnsaker.
La gjerne dressingen stå kaldt og trekke smak 2-3 timer før servering.
Glutenfri, men vær oppmerksom på gluten i smakstilsettninger som sennep,
ravigottesaus og ketchup.
Basisdressing:
2 ½ dl rømme, matyoghurt eller creme fraiche. (Velg ev lettvarianter om du ønsker det.)
Saft av ½ sitron
1/2- 3/4 ts salt
grovmalt pepper
Bland godt sammen.
Tilsett den smak du selv ønsker, elle lag dine egne varianter!
Hvitløksdressing:
Basisdressing +
2-4 fedd hvitløk
1/2 ts sukker ev honning
evt hakkede friske urter
Sennepsdressing:
Basisdressing +
2-3 ss grov sterk sennep
1 ss ravigottesaus
Dressing a la Thousand Island:
Basisdressing +
¾ - 1 dl chilisaus, ev blanding av god ketchup og chilisaus
1 ss finhakkede sylteagurker
1 ss presset sitron
Harissa:
Melk- og glutenfri.
En smakfull, litt sterk saus som passer til alle typer grilllet mat , kjøtt,
fisk og grønnsaker.
Oppbevares i glass i kjøleskapet.
100 g soltørkede tomater i olje
100 g tørkede aprikoser
6-8 chili, renset for frø og hinner
revet skall, bare det gule og saft av 2 appelsiner
revet skall, bare det gule og saft av 1 sitron
1 ss spisskummen
3 stilker frisk mynte
4 dl kaldpresset raps- eller olivenolje
salt, pepper
Kjør alle ingrediensene til en glatt ikke helt jevn masse i en foodprocessor.