Dressinger til grillmat

Mangosalsa:

Melk- og glutenfri.
Til kjøtt eller fisk, eller som tilbehør til is og dessert.

2 mango

½ slangeagurk

1 rød paprika

1 ts frisk ingefær

frisk mynte

1 ss olivenolje

1-2 ss sweet chilisaus ( kan sløyfes)

1-2 ts lime eller sitronsaft

Rens og skjær mango, slangeagurk og paprika i små treninger og finhakk frisk ingefær.
Bland inn mynte, olje og sitronsaft.
La salaten stå og trekke 20-30 min før servering.

Gazpachosaus:

Til kjøtt eller fisk. Melk - og glutenfri.

1 agurk

2 paprika

1 løk

2-3 fedd hvitløk

8-10 basilikumblader

3 tomater, hermetiske uten juice

saften av 1 lime evt 1/2 sitron

1/2 dl olivenolje

salt, pepper

Rens og del grønnsakene i biter.
Kjør grønnsakene i en foodprocessor med de andre ingrediensene.
Spe med olivenolje og smak til med salt og pepper.
La sausen stå og trekke smak ca. 1 time før servering.

Dressinger med rømme og yoghurt:

En dressing med rømme / yoghurt som basis kan serveres som tilbehør til kjøtt, fisk, fugl eller grønnsaker.
La gjerne dressingen stå kaldt og trekke smak 2-3 timer før servering.
Glutenfri, men vær oppmerksom på gluten i smakstilsettninger som sennep, ravigottesaus og ketchup.

Basisdressing:

2 ½ dl rømme, matyoghurt eller creme fraiche. (Velg ev lettvarianter om du ønsker det.)

Saft av ½ sitron

1/2- 3/4 ts salt

grovmalt pepper

Bland godt sammen.
Tilsett den smak du selv ønsker, elle lag dine egne varianter!

Hvitløksdressing:

Basisdressing +

2-4 fedd hvitløk

1/2 ts sukker ev honning

evt hakkede friske urter

Sennepsdressing:

Basisdressing +

2-3 ss grov sterk sennep

1 ss ravigottesaus

Dressing a la Thousand Island:

Basisdressing +

¾ - 1 dl chilisaus, ev blanding av god ketchup og chilisaus

1 ss finhakkede sylteagurker

1 ss presset sitron

Harissa:

Melk- og glutenfri.
En smakfull, litt sterk saus som passer til alle typer grilllet mat , kjøtt, fisk og grønnsaker.
Oppbevares i glass i kjøleskapet.

100 g soltørkede tomater i olje

100 g tørkede aprikoser

6-8 chili, renset for frø og hinner

revet skall, bare det gule og saft av 2 appelsiner

revet skall, bare det gule og saft av 1 sitron

1 ss spisskummen

3 stilker frisk mynte

4 dl kaldpresset raps- eller olivenolje

salt, pepper

Kjør alle ingrediensene til en glatt ikke helt jevn masse i en foodprocessor.

618248