FÅR SOM FORTJENT: Geir Lundestad mener USA har vært så belærende overfor resten av verden når det gjelder økonomi at de nå får som fortjent
FÅR SOM FORTJENT: Geir Lundestad mener USA har vært så belærende overfor resten av verden når det gjelder økonomi at de nå får som fortjent

- USA får som fortjent

Geir Lundestad mener USA har vært like arrogante i sin økonomiske politikk som de var i forhold til Irak-politikken, og at de nå blir straffet for arrogansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I natt skal Senatet i USA stemme over tiltakspakken på 4000 milliarder kroner som skal hjelpe den kriserammede amerikanske økonomien. Det Norske Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, mente i onsdagens Tabloid at USA får som fortjent siden de i lang tid har fortalt resten av verden hvordan de skal føre sin økonomiske politikk uten selv å følge sine egne råd.

- På en måte får jo amerikanerne som fortjent. De har holdt endeløse forelesninger for resten av verden om hvordan de skal oppføre seg økonomisk. Balansere budsjettene! De eneste som ikke balanserer budsjettene er jo USA. Kolossale underskudd på statsbudsjettet og enda større underskudd på betalingsbalansen, forteller Lundestad.

Samme arroganse som i Irak

Lundestad mener det er likhetstrekk mellom måten USA opptrådte på i Irak-spørsmålet og den måten de har ført sin økonomiske politikk på.

- Dette er en form for arroganse som ligner på den politiske arrogansen som fikk sin straff i Irak, og nå får Wall Street og det økonomiske USA en straff for denne arrogansen.

Synes synd på politikerne

Harald Magnus Andreassen er sjeføkonom i First Securities. Også han følger med hva politikerne i USA gjør med stor spenning. Han mener krisen er et samfunnsproblem hvor hele kulturen, både finansinstitusjoner og politikere, er vevd inn i problemet på ulike måter.

- Det er veldig forståelig at politikerne her sliter. Dette er snakk om potensielt veldig store kostnader for staten. Det er store inngrep som skal gjøres på prinsipielt grunnlag overfor finansinstitusjonene. Og så har man spilt seg opp i et hjørne hvor man venter at man skal bli enige om, ja, en liten revolusjon i løpet av noen få dager.

- Synes du synd på dem?, spør programleder Christine Korme

- Ja, jeg synes synd på dem. For det å vente at de skal kunne gjøre så store grep så fort, det er nesten litt urimelig. Og det fører sannsynligvis til et par dårlige beslutninger, svarer Andreassen