tveitereid solhjell
tveitereid solhjell

- Solhjell sprer propaganda

- Det er ensidig propaganda at tidligst mulig barnehage gir best resultat. Ingen har dekning for å si det, mener forfatter Simen Tveitereid.

Tveitereid møtte kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) til debatt i God morgen Norge i dag.

- Solhjell bruker enhver anledning til å framstille det som om barnet er helt avhengig av å begynne tidlig i barnehagen for å gjøre det godt på skolen og for at det skal gå bra med det sosialt. Dette har ikke hold i forskningen, sier Simen Tveitereid.

Han har skrevet boken "Hva skal vi med barn?" og mener at norske politikere glemmer hensynet til barna i sin voldsomme iver etter å skaffe dem barnehageplasser. Blant annet trekker han frem internasjonal forskning som er lite kjent i Norge som viser at små barn som går i barnehage har skyhøye nivåer av stresshormonet kortisol.

- Ikke skadelig

Mens Tveitereid bekymrer seg for barna som er ett- og to-år-gamle, er Solhjell mer opptatt av at forskningen viser gode resultater for 3-åringene.

- Det vi vet veldig mye om er at barnehage fra ca. 3-års-alderen kan være veldig bra for barn fordi de utvikler seg sosialt og får et mye bedre språk. Vi vet nå ganske godt at det ikke er skadelig for de fleste barn i ett- til to-års alderen å være i barnehagen.

Vil utvide fødselspermen

265620

Solhjell mener at kontantstøtten kun virker som en økonomisk støtte til foreldre som ikke har barna i barnehage, men som likevel velger å jobbe. Han vil heller gi foreldre muligheten til å bli hjemme med barna gjennom fødselspermisjonen. - Det er en kjempeviktig ting at vi utvider fødselspermisjonen, mener kunnskapsministeren.

- Hvorfor vil du utvide fødselspermisjonen hvis du mener at barn allerede fra ett år har det best i barnehage? undrer Tveitereid.

- Det mener jeg ikke. Jeg mener at barn er forskjellige og at voksne må gjøre de valgene som er best for sine barn, svarer Solhjell.