Giftig barnesmykke (Foto: SFT)
Giftig barnesmykke (Foto: SFT)

Giftig barnesmykke

Statens forurensningstilsyn fant smykke som inneholdt flere giftige stoffer.

- Et svært alvorlig tilfelle, sier senioringeniør i SFT, Line Telje Høydal i SFT til «TV 2 hjelper deg».

Funnet i Oslo
Det var i sommer at SFT var ute og tok stikkprøver av leketøysforretninger i Oslo. Det giftige halskjede ble funnet hos en leketøysforhandler i Sandvika, skriver Dagbladet. Halskjedet besto av et metallanheng og et plastkjede fylt med væske og glitter. Resultatet av analysen forskrekker senioringeniør Høydal.

- Til sammen fant vi at væsken i kjedet bestod av 50 prosent etylenglykol, et industrikjemikalt stoff som brukes i frostvæske, sier Høydal.

- Skulle aldri ha vært solgt
Analysen avdekket også at barnekjedet inneholdt høye verdier av ftalater.

- Det er en stoffgruppe som brukes for å mykgjøre plast, og som kan ha mange betenkelige bieffekter, sier senioringeniøren.

Stoffgruppen ftalater består av mange forskjellige stoffer, og noen av stoffene som inngår i gruppen er klassifisert som reproduksjonsskadelige.

De mest skadelige ftalatene ble forbudt i leker og småbarnsprodukter i januar 2007. I tillegg viste det seg at metallanhenget hadde for høye verdier av nikkel.

- Dette smykket skulle aldri ha vært solgt. Det innehold flere ulovlige stoffer, og vi ser på det som et svært alvorlig tilfelle, sier Høydal til «TV 2 hjelper deg».

Flere av stoffene i kjedet kan ha ubehaglige, og i noen tilfeller, potensielt alvorlige konsekvenser om barn tygger hull på kjedet.

En dose på 10-15 ml etylenglykol er nok til å gi livstruende forgiftning hos et barn. Et par spiseskjeer kan gi alvorlige og varige nyreskader, mens større doser kan være dødelige, opplyser SFT.

- Vi har heldigvis ikke fått inn melding om noen personskader i forbindelse med smykket, sier Høydal.

Fjernet fra markedet
Analyseresultatene ble klare i september, og både importøren B. Lie Agenturer AS og forhandleren Extra Leker AS må trekke produktet fra salg og informere kundene sine om at produktet kan medføre helseskade for barn, skriver Dagbladet.

Halskjedet er ikke lenger i salg, men om noen har smykket i hus, kan de levere dette tilbake til butikken.

Det giftige smykket er ikke noe enestående og nytt for SFT og senioringeniør Høydal. Årlig finner SFT mellom 3-5 leker som de anser som heleskadelige for barn. I tillegg, sier Høydal, finner de ofte leker som er rett og slett ulovlige og som ikke er lov å selge i Norge.

- Vi finner omkring 20 lekeprodukter i året som er ulovlige. Dette er produkter som inneholder for høye andeler kjemikalier, forbudte stoffer, bly, ftalater og produkter som gir fra seg for høy lyd.

Se opp for myke plastprodukter
Smykket som ble funnet i Sandvika ble solgt fra en godt etablert og stor leketøysforetning, men ifølge Høydal er som oftest slike og andre store leketøyskjeder som har høyest kvalitetssikring på produktene sine.

- Det vi ser er at vi finner flest ulovlige og/eller heleskadelige produkter hos bedrifter som ikke er anerkjente forhandlere. Ofte finner vi slike produkter hos gateselgere om sommeren og mindre bedrifter, sier Høydal.

Senioringeniøren sier til «TV 2 hjelper deg» at de vet hva slags produkter som ofte er i den lovlige gråsonen, og at de derfor plukker ut etter mistanke.

- Det vi vet er at myke plastprodukter kan inneholde slike stoffer. Tidligere i år fant vi de samme stoffene i en nøkkelring med plastikkanheng. Slimprodukter har det også blitt avdekket ulovlige stoffer i, sier hun.

- Kommer fra Kina
Fellesnevneren for de giftige og ulovlige lekene, er at de nesten uten unntak kommer fra Kina.

- For å si det slik, det er veldig få, om noen, av de lekene vi finner som ikke er fra Kina, sier Høydal.