Statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell vil gi mer penger til skolebygg og svømmehaller.  (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)
Statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell vil gi mer penger til skolebygg og svømmehaller. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX)

Nå kommer svømmepengene

15 milliarder for de neste åtte årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen etablerer en ny ordning for investering i skolebygg og svømmeanlegg. Rammen for investeringene for kommuner og fylkeskommuner er 15 milliarder kroner over åtte år. To milliarder vil kunne brukes i 2009.

- Elever og lærere har krav på et godt fysisk arbeidsmiljø som gir gode vilkår for undervisningen. Derfor foreslår vi en ny satsing på skolebygg og svømmeanlegg, sier statsminister Jens Stoltenberg i en uttalelse onsdag.

LES OGSÅ:Regjeringens store vannbløff

Gjennom Husbanken

Ordningen som skal forvaltes gjennom Husbanken innebærer at kommuner og fylkeskommuner kan låne midler til rehabilitering og investering i skolebygg og svømmeanlegg. Rentekostnadene skal dekkes av staten.

Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell påpeker at det viktig at regjeringen stiller opp for å støtte skoleeierne slik at de kan følge opp ansvaret sitt.

Den nye ordningen omfatter også nye skolebygg og svømmeanlegg.

- Tatt for lang tid

Venstres utdanningspolitiske talsmann Odd Einar Dørum er tilfreds med at det nå settes av penger til opprusting av skolebygg og svømmebassenger, men sier til tv2nyhetene.no at det har tatt altfor lang tid å få ordningen på plass, og at Venstre har fremmet forslag om dette gjentatte ganger, men aldri fått støtte.

- Jeg kan ikke skjønne at Regjeringen ikke har tatt tak i dette tidligere. For å si det med et bilde: Det nytter ikke å bygge på huset hvis ikke grunnmuren er på plass. Det er ingen nyhet at vedlikeholdsetterslepet i norsk skole er formidabelt, og det har vel ikke akkurat blitt flere fylte bassenger under den rødgrønne regjeringen, sier Dørum.