RASK NEDKJØLING: Ådne Cappelen sammenligner nedkjølingen i norsk økonomien med å snøbade etter badstue (Foto: Morten Holm)
RASK NEDKJØLING: Ådne Cappelen sammenligner nedkjølingen i norsk økonomien med å snøbade etter badstue (Foto: Morten Holm)

- Som å snøbade etter badstue

Slik beskriver SSBs forskningsdirektør overgangen i norsk økonomi. Han tror arbeidsledigheten vil stige langt mer enn tidligere antatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ådne Cappelen er en av Norges fremste tallknusere og forskningsdirektør i Statistisk sentralbyrå. Ifølge han står norsk økonomi nå ovenfor et kraftig taktskifte. Til Dagsavisen sammenligner han dagens situasjon med å komme ut av badstua og hoppe rett i snøen.

- Vi går fra en overopphetet økonomi til en rask nedkjøling, sier Cappelen til avisen.

Cappelen tror den plutselige overgangen vil få konsekvenser for arbeidsledigheten.

- Vi kommer jo ut av en situasjon i norsk økonomi med høykonjunktur og veldig lav ledighet, og de fleste som lager prognoser hadde spådd at det skal gå bare litt dårligere. Men nå har vi i løpet av den siste måneden fått veldig mange dårlige nyheter og overraskelser av negativ karakter. Slik at jeg syns nå det er grunn til å frykte at ledigheten øker langt mer enn det vi tidligere har sett for oss, sier forskningsdirektøren til TV 2 Nyhetskanalen.

Som å snøbade etter badstue

Nedgang i løpet av vinteren

Statistisk sentralbyrå har foreløpig ikke lagd noen nye regnestykker på hvor stor nedgangen i økonomien vil bli, men de tror mange næringer og mange deler av norsk økonomi vil bli rammet dersom de internasjonale konjunkturene fortsetter å være svake.

- Hvis denne usikkerheten varer ved og rentene forblir høye resten av året så tror jeg at vi allerede til vinteren vil kunne se en mer markert nedgang enn det vi har trodd, mener han.

Finanskrisen er tema i kveldens Tabloid